Tražite savršen recept za kuvano vino?

Tražite savršen recept za kuvano vino?

Iako se u narodu koristi i kao lek, recept za kuvano vino je poslednjih par decenija jedna od prvih asocijacija kad se spomenu praznici. Ako imate prilike da posetite neki od Novogodišnjih vašara širom Evrope uvek ćete naići na bar jedan štand koji služi ovaj ukusan i topli napitak. Opojna aroma i savršena temperatura su sjajan izbor za brz užitak i grejanje promrzlih šaka. Međutim, nismo uvek u žurbi, i kućna varijanta kuvanog vina zvuči više nego primamljivo. Zato, ako tražite recept za kuvano vino koje će postati vaš omiljeni praznični napitak onda ste na pravom mestu.

kuvano vino

Recept za kuvano vino sa pomorandžom

Za ovu citrusnu varijantu će vam pored litre crvenog vina i pomorandže biti potrebni i šećer, vanilin šećer, cimet, muskantni oraščić i voda. Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata koji je sjajna prečica do aromatičnog kuvanog vina. Više vremena će biti potrebno vinu da se ohladi nego vama da ga skuvate.

Odaberite šerpu odgovarajuće veličine i u nju sipajte 200 mililitara vode. U vodu dodajte 15 kašika kristal šećera, dve kesice vanilinog šećera, kesicu cimeta, i jednu kašičicu mlevenog muskantnog oraščića. Nakon ubacivanja jedne pomorandže, pustite da smesa vri desetak minuta. Dodajte litru vina, i sačekajte da proključa. Malo ga prohladite i vino je spremno za služenje.

recept za kuvano vino

Pored pomorandže u kriškama smesi možete dodati i narendanu koru pomorandže, što će dodatno pojačati ukus, ali i miris. Takođe umesto vanilinog šećera odaberite štapić vanile, a umesto cimeta iz kesice štapić cimeta Muskantni oraščić narendajte tik pred pripremu vina i pomozite mu da sačuva jačinu ukusa.

Džejmijevo kuvano vino

Sigurno ste čuli za Džejmi Olivera, poznatog britanskog šefa i hedonistu. Iako se nekima ne sviđa njegov slobodniji, inovativan pristup tradicionalnim jelima, jedno mu se ne može poreći – svaki njegov recept vas vodi do izvanrednih rezultata.

kuvano vino recept

Za razliku od prethodnog recepta za kuvano vino, ovaj recept zahteva pažljiviju pripremu i duži spisak sastojaka. Za Džejmijevo kuvano vino su vam potrebni: dve klementine, limun, limeta, 200 grama šećera, 6 celih karanfilića, jedan štapić cimeta, tri sveža lista lovora, jedan ceo muskantni oraščić, štapić vanile, dve boce italijanskog crvenog vina i za sam kraj, dva zvezdasta anisa.

Postupak za kuvanje vina po receptu Džejmi Olivera

Prvo ogulite koru sa citrusa. Sipajte šećer u dubok tiganj, i dodajte narendanu koru i iscedite sok iz klemetina. Održavajte srednju temperaturu.  Dodajte karanfilić, štapić cimeta, lišće lovora i otprilike 12 rendanja muskantnog oraščića. Prepolovite štapić vanile i ubacite i njega u smesu. Ne zaboravite da mešate. Sipajte taman toliko vina da prekrije šećer. Neka lagano vri dok se sav šećer ne istopi i ne sjedini sa crvenim vinom. Pojačajte temperature. Neka ključa otprilike pet minuta, ili, ako vam je lakše, dok ne dobijete gust sirup.

Mala količina vina omogućava svim ukusima i začinima da se sjedine sa ukusom vina. Ukoliko biste sipali odmah svo vino, sav alkohol bi ispario.

Kada je sirup gotov i spreman, snizite temperaturu i dodajte zvezdasti anis i ostatak vina. Lagano ga zagrevajte, otprilike pet minuta. Kada je dovoljno toplo sipajte ga kutlačom u čaše koje podnose visoku temperaturu i vreme je za degustaciju.

Koje kuvano vino vi birate?

 Svaki od navedena dva recepta ima svoje prednosti – jedan je izuzetno lak i brzo se priprema, dok drugi garantuje čitavu rapsodiju ukusa. U skladu sa svojim slobodnim vremenom odaberite onaj koji vama više odgovara.

kuvano vino

Kada usavršite osnovnu pripremu, uvek se možete prepustiti ekperimentisanju. Imajte na umu da je baza za kuvano vino uvek ista – voda, šećer, i vino. Izbor voća I začina vam ostavljaju i više nego dovoljno prostora za potragu za jedinstvenom kombinacijom. Takođe, na vama je da li ćete sastojke birati u njihovoj sirovijoj formi ili ćete ih kupovati već unapred pripremljene. Na tržištu možete naći i kombinaciju začina za kuvano vino. Ostaje vam samo da ubacite željeno voće u vino.

Najlakši recept za pripremu kuvanog vina

I od najosnovnijeg recepta za pripremu kuvanog vina postoji brža varijanta. Na našem sajtu možete pronaći flaširano kuvano vino. U pitanju je Nirnberg crveno kuvano vino. Nirnberg je poznat po svom Božićnom vašaru, a ovo vino ima isti ukus kao vino koje se tamo služi. Potrebno je samo da ga zagrejete i uživanje može da počne. Idealan scenario za pijenje ovog kuvanog vina je kraj kamina sa dragon ljudima, dok pucketa vatra, a vi gledate sneg kako veje i pokriva planine i četinare.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?