Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe

Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe

Možda do sad niste probali ovaj planetarno popularni desert? Iako je za to mala verovatnoća, u pitanju je sočan kolač kojim dominira nota kafe. Nastao je u Italiji, i svaki Italijan će Vam reći da je potrebno da posetite sever Italije da biste sebi priredili pravi tiramisu užitak. Međutim, šta ako Vam se tiramisu jede više puta mesečno? Možda je sveprisutan u lokalnim poslastičarnicama, ali je poželjno znati i jednostavan recept za njegovu pripremu jer na taj način možete zadovoljiti svoju potrebu za ovom italijanskom delicijom u bilo koje doba dana. U nastavku teksta možete pročitati kako da jednostavno i lako napravite tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe.

Tiramisu isecen u obliku kocke posluzen na tacni

Poreklo ovog deserta

Danas ćete ga pronaći u skoro svakoj poslastičarnici, ali i u okviru raznih proizvoda konditorske industrije, pa tako uglavnom imamo čokoladne delicije obogaćene tiramisu filom. Pojavljuje se i u raznim ostvarenjima sedme umetnosti, ali uprkos preplavljujućoj popularnosti, tiramisu je relativno mlada poslastica! Za njegov nastanak je vezan veliki broj legendi i mitova, pa jedan od njih kaže da je desert sličan tiramisuu spravljala vlasnica javne kuće u Trevizu, kao svojevrstan afrodizijak koji je služen klijenteli. Njegove varijacije, i moguće inspiracije, se spominju kroz razne priče i predanja, ali se zvanično tiramisu, u svom današnjem obliku, spominje tek 1980. godine. Jedno je sigurno, nastao je na severu Italije, iako ćete i kod Italijana naići na nedoumicu da li je u pitanju regija Trevizo ili regija Veneto. U svakom slučaju, ako posetite sever Italije, uživaćete u izvornom obliku ovog kolača.

Kako napraviti tiramisu?

Proces pripreme ovog italijanskog deserta je izuzetno lak, ne zahteva upotrebu rerne, niti sastojke koje je teško nabaviti. Doduše, potrebno je osloboditi mesta u frižideru, ne bi li kolač poslužili dobro prohlađen, ali s obzirom na njegov ukus, tražiće se parče više, pa je mala verovatnoća da ćete posudu morati da vraćate u frižider.

Neophodni sastojci:
- 300 grama maskarpone sira (ukoliko želite autentičan, italijanski, tiramisu, nemojte menjati maskarpone nekom drugom vrstom sira)
- 3 žumanca
- 100 grama kristal šećera
- Jedno veće pakovanje piškota (otprilike 300 grama)
- Puna velika šolja sveže skuvane kafe (idealna opcija je da u pitanju bude espreso)
- Kakao u prahu (ukoliko ste u mogućnosti birajte organski kakao koji je gorak, odnosno koji nije skroz odmašćen, ne bi li ste obezbedili jaču i čistiju aromu čokolade)

Odaberite posudu po svojoj želji, ali se postarajte da bude dovoljno duboka. Na samo dno ređajte piškote koje ste prethodno umočili u kafu. Kada prekrijete celo dno, vreme je za fil. Njega napravite od umućenih žumanaca i šećera, u koje ste umešali maskarpone sir. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu masu. Nakon reda fila, opet ređajte natopljene piškote, i tako dok ne potrošite sav materijal. Poslednji sloj bi trebalo da bude od maskarpone fila, na koji ćete zatim posuti kakao u prahu. Ovako pripremljen kolač stavite u frižider na hlađenje od par sati i spreman je za konzumaciju!

Ovaj osnovni recept možete menjati i prilagođavati svom ukusu, ili prilici za koju ga pravite. Tako umesto kakao praha možete posipati rendanu čokoladu ili seckane lešnike ili bademe. U sam kolač možete dodati i vino, rum, ili ekstrakt od vanile. Jednom kad usavršite osnovni recept, otvara Vam se bezbroj mogućnosti, ali ako ste raspoloženi za parče pravog italijanskog tiramisua, ostanite verni navedenim sastojcima.

Tiramisu na tanjiricu

Da li volite slatkiše s ukusom kafe?

Ukoliko je odgovor potvrdan, tiramisu ćete obožavati. Poslužite ga uz vodu ili čašicu Amareta, pospite svežim bobičastim voćem, ili mu dodajte kuglu sladoleda, i kreirajte sami svoj personalizovani tiramisu užitak! Kremast i sočan, ovaj kolać će lako pronaći svoj put do ljubitelja slatkiša sa distinktnom aromom kafe.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?