Kako skuvati savršene njoke?

Kako skuvati savršene njoke?

Njoke su još jedna vrsta testenine koja nam dolazi iz mediteranske Italije. Međutim, zahvaljujući svom ukusu i prepoznatljivoj teksturi danas je ovaj specijalitet rasprostranjen po celom svetu. Sudeći po istorijskim spisima, njoke su se jele još od rimskog doba. S tim da su se pre popularizacije krompira u Evropi pravile od drugačijih sastojaka. Ako se pitate zašto je neophodno da budu male i rebraste, njihov izgled nije slučajan, rebrasta površina omogućava zadržavanje sosa u udubljenjima.

njoke

Postoje tvrdnje da su njoke (gnocchi) dobile naziv od italijanskih reči nocchio ili nocca. Nocchio znači čvor (u drvetu), dok je prevod reči nocca zglob. Kao i svaka testenina i njoke zahtevaju znanje, iskustvo i umeće prilikom same izrade. U tekstu ćete saznati kako pripremiti i skuvati savršene njoke čak i ako niste toliko vični kuvanju. Ako, pak, niste toliko hrabri uvek možete kupiti već pripremljene njoke. Pored običnih, možete pronaći i njoke od spanaća koje vam dodatno skraćuju proces pripreme jer su već obogaćene samim spanaćem.

Počnite od idealnog testa

Osnova za njoke se razlikuje od regije do regije. Negde se čak pravi i slatka varijanta jer se u testo dodaje kakao. Međutim, za slanu verziju postoji oproban recept koja se najčešće pravi i na našem podneblju. Za ove tradicionalne njoke biće vam potrebni sledeći sastojci:

3, 4 bela krompira srednje veličine (neka teže oko 750 grama),
brašno tip 400 (ali neka bude oštro zbog teksture),
3 jajeta,
kašičica soli,
50 grama maslaca.

svaršene njoke

Postupak je jednostavan i neće vam oduzeti mnogo vremena. Skuvajte krompir zajedno sa ljuskom koju ste prethodno dobro oprali. Kada je gotov, ogulite ga i iseckajte na komade da bi se pre ohladio. Od dobijenih, rashlađenih komada napravite smesu kao za krompir pire. U smesu dodajte izmrvljen maslac, a ukoliko vam se čini da je smesa suva dodajte i malo vode. Jaja umutite posebno sa malo soli. Budite strpljivi i mutite ih lagano da se ne bi stvorila pena. Zatim ih dodajte u smesu od krompira i sve to dobro izmešajte varjačom.

Ovaj korak možete ubrzati ukoliko sve sastojke izmešate mikserom. U smesu postepeno dodajte brašno, ne prestajući sa mućenjem. Potrebno je malo vreme da se svi ovi sastojci sjedine i da se dobije masa odgovarajuće teksture i lepljivosti. Testo počnite da mesite rukama i ukoliko je potrebno dodajte i ostatak brašna.

Imajte na umu, ako preterate sa brašnom testo će biti suvo i tvrdo. Od ove količine sastojaka ćete dobiti četiri veće loptice. Svaku od njih uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider pola sata. Kada ih izvadite iz frižidera, svaku od njih istanjite oklagijom i secite na trake. Trake oblikujete u valjke da bi njoke imale odgovarajući oblik.  Duž svake trake napravite brazde viljuškom pa zatim isecite na komade dužine 1 do 2 centimetra. To je to! Njoke su spremne za kuvanje.

Njoke: od testa do obroka

Ukoliko ste napravili više smese nego što ste planirali, njoke možete i zamrznuti na dva, tri meseca. Pre nego što ih spakujete u kese i stavite u zamrzivač, prvo ih poređajte na neku tacnu i tako ih zamrzavajte dvadesetak minuta. Tek nakon ovog koraka ih možete staviti u kesu tako da se ne lepe jedna za drugu.

Kada ste završili sa pripremom testa i adekvatno odložili višak, vreme je da njoke i skuvate. U šerpu sipajte dovoljnu količinu vode (skoro do vrha) i spustite njoke u već ključalu vodu. Ukoliko ste ih kupili, onda ih samo izvadite iz kese i spustite u šerpu kada voda proključa. Izuzetno su zahvalne i za početnike jer isplivaju čim su gotove. Izvadite ih rešetkastom cediljkom i poslužite uz neki sos. Sos može biti kao za špagete ili možete pustiti mašti na volju i sami smisliti neku inspirativnu kombinaciju. Njoke možete zapeći i u rerni sa prelivom od pavlake ili nekim sirom koji se brzo topi.

vas obrok njoke

Da li birate njoke kao zvezdu vašeg narednog obroka?

Bilo da ste voljni da se oprobate u kućnoj izradi ili vam je lakše da ih kupite u prodavnici, njoke su izuzetno zahvalne za pripremu. Brzo se spremaju i još lakše kombinuju. Možete im menjati osnovu, ili ih obogatiti nakon kuvanja nekim omiljenim sosevima. Kad nađete omiljenu kombinaciju sastojaka i usavršite proces izrade testa uvek deo možete zamrznuti za kasnije i imati već gotovu, domaću, testeninu. Da li vi imate omiljeni recept za njoke?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?