Kada je pravo vreme za roze?

Kada je pravo vreme za roze?

Pravi ljubitelji rozea će na ovo pitanje odgovoriti kratko i jednostavno – uvek. Roze je nepravedno zapostavljeno vino koje mnogi smatraju ženskim pićem. Iako je najčešće slatke arome roze se može kombinovati sa mnogim jelima karakterističnim za leto.

roze

Ako nemate običaj da kombinujete vino i hranu, možda u nastavku teksta pronađete neki od načina kako da zavolite roze, ili možda odgovor na pitanje – kada je pravo vreme za roze.

Roze gumeni medvedići

U pitanju nisu gumene bombone roze boje, u pitanju su gumeni medvedići napravljeni od rozea. Za ovu alkoholnu poslasticu vam nije potrebno mnogo sastojaka, a doživljaj koji će vam prirediti konzumacija ove poslastice je nezaboravan.

Neophodni sastojci su:

  • šolja rozea
  • pola šolje šećera
  • tri supene kašike želatina
  • par kapljica pink prehrambene boje
  • kalup za gumene medvediće

roze gumeni medvedici

Potrebno je sipati roze, šećer, i želatin u šerpu dok je ringla uključena na srednju jačinu. Da bi se alkohol očuvao potrebno je držati temperaturu ispod 160 stepeni. Mešajte dva, tri minuta ili dok se sav šećer i želatin ne istope. Dodajte par kapi prehrambene boje.


Kada sipate smesu u kalupe postarajte se da se svaki deo kalupa lepo napuni. Višak smese obrišite ili ogulite ukoliko se stvrdnula. Kalupe stavite u frižider na minimum sat i po. Kada se želatin stvrdne, medvediće ćete lako moći da izvadite iz kalupa i spremni su za konzumaciju. Ako vam slučajno ostane neki medvedić, držite ga u frižideru u čvrsto zatvorenoj posudi.

Dobićete oko 100 medvedića, što je sasvim dovoljna količina kao dodatak nekoj večernjoj letnjoj zabavi.

Ledeni sorbe užitak

Ako vam je sladoled presladak, možete ga zameniti sorbeom. Sorbe je ledena poslastica koja ne sadrži mlečne proizvode. U pitanju je smrznuti voćni pire. Uživaoci rozea su se dosetili da iskombinuju led i roze i naprave alkoholni sorbe.

roze vino

Potrebni sastojci za ovaj egzotičan sorbe su:

Sipajte roze u tepsiju dimenzija 20 sa 30 centimetara (ili neku tepsiju sličnih dimenzija) i stavite je u zamrzivač na otprilike 6 sati, ili dok ne bude skoro čvrsto.


Smrznuti roze prespite u blender tako što ćete ga guliti kašikom. Dodajte ostale sastojke u blender zajedno sa tri četvrtine šolje mrvljenog leda. Nek blender bude uključen sve dok pire ne bude zgusnut i dok ne postane kompaktna masa. Ova količina roze sorbea je dovoljna za 4 gosta.

Rasporedite sorbe u četiri čaše šireg oboda (npr. čaše za martini) i ukrasite svaku spiralom od limunove kore.

Da li je roze savršeno letnje piće?

Ako nemate omiljeno vino, možda je pravi trenutak da probate roze. Možete ga probati samog, bez dodataka, ili možete napraviti neku od neobičnih letnjih poslastica za koje smo vam naveli recepte.

Roze je, između ostalog, i čest sastojak letnjih koktela. Takođe, ukoliko ste voljni da eksperimentišete, uvek možete otkriti neku vama svojstvenu kombinaciju sastojaka.

Vodite računa o karakteristikama rozea i kombinovanje će ići lakše i brže ćete doći do zadovoljavajućeg rezultata. Nekad roze ima jasne i jake voćne arome i zanimljiv je sam po sebi, kao što je Roze Victorie L'audacieuse. Ovaj roze ima naglašene note dunje i mandarine. Pored slatkastih i upečatljivih aroma, flaša u kojoj se nalazi ovaj roze asocira na letnju baštu bogatu cvećem svih vrsta i može biti sjajan poklon nekoj dragoj osobi.

roze vino delikatesi

Čak i ako niste toliko spretni ili voljni da postanete koktel majstor, a konzumacija samo rashlađenog rozea vam ne zvuči dovoljno zanimljivo, ohladite ga i dodajte seckano voće po svom izboru i imate spremnu, sezonsku, sangriju.

Da li vi volite ovo vino i da li imate odgovor na pitanje kada je pravo vreme za roze?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?