Zašto ne možete pronaći ekskluzivniju kruškovaču od Divlje kruške destilerije Stanišić?

Zašto ne možete pronaći ekskluzivniju kruškovaču od Divlje kruške destilerije Stanišić?

Rakija, kao deo kulturnog nasleđa naših krajeva, nema cenu. Ona je jedna od prvih asocijacija kada se spomene naša država u svetu, i tu je, s nama, vekovima. Opšte je poznata činjenica da nije svaka rakija istog kvaliteta. Navikli smo da se najbolje među najboljim rakijama traže po seoskim domaćinstvima, kod iskusnih majstora, koji se ne plaše kazana, kao ni par dana mukotrpnog rada. Međutim, jedna destilerija je odlučila da tržištu ponudi rakiju, čiji je kvalitet teško nadmašiti. U nastavku teksta ćemo Vam otkriti zašto ne možete pronaći ekskluzivniju kruškovaču od Divlje kruške destilerije Stanišić.

Kruškovača od Divlje kruške destilerije Stanišić - Delikatesi.rs

Kruškovača

Iako destilerijska rakija od kruške nije prva asocijacija kada se spomene ekskluzivno piće, Divlja kruška destilerije Stanišić opravdano nosi taj epitet. Ova vrsta kruške je, iako poprilično svojeglave prirode, odabrana kao voće od kog će se praviti rakija, uprkos činjenici da je nije moguće presađivati, odnosno uzgajati na bilo kom terenu. Idejni tvorci ovog pića su se odlučili za ovu voćku, koja je rasla tamo gde su živeli njihovi preci, i baš takva, nosi poruku iz davnina i svakog ko je konzumira podseća na vrednost koju nosi poreklo. Ako krenete u potragu za ovom jogunastom kruškom, pronaći ćete je na nadmorskoj visini od 1500 metara, na jednoj visoravni neobičnog imena Vražalice.

Proces nastanka rakije

S obzirom na činjenicu da raste na tolikoj nadmorskoj visini, ova kruška bitke bije s mrazom i rađa svake treće godine. Međutim, ako poranite, pa je uberete s drveta, njen plod neće biti dovoljno zreo i sočan, i faliće mu neodoljiva slatkoća po kojoj je ova kruška poznata. Morate se naoružati strpljenjem i sačekati da sama otpadne s grane, ali i tad morate biti brzi, da ne bi prezrela, ili da ne bi završila kao poslastica nekog obližnjeg medveda. Sam proces izrade rakije, od skupljanja plodova, do flaširanja, traje čitavu deceniju. Sazrevanje plodova za rakiju traje pola decenije, zatim se pravi blend rakija, i kao finalni proizvod dobijamo Divlju krušku. Rakija se pravi kao što se pravila i davne 1947. godine kada je napravljena prva litra, po ugledu na tehnologiju izrade francuskog brendija.

Gde se još krije luksuzni karakter Divlje kruške?

Za jednu flašu rakije je potrebno čak 624 savršeno zrele divlje kruške. Ova
dragocena tečnost zaslužuje podjednako dragocenu ambalažu, pa su odabrane elegantne, raskošne, flaše koje se proizvode samo u gradu Celje. Kroz svoju reljefastu strukturu vidimo prelivanje rakije, a sama flaša je dovoljno impozantna da privuče pažnju, čak i ako ne znamo šta krije u sebi. Takva flaša je upakovana u kutiju obloženu crnim plišom, a samo poklon pakovanje se izrađuje oko 5 sati. Da rakija ne bi bila usamljena, dobijate i ručno motanu cigaretu iz okoline Santo Dominga, koji se nalazi u Dominikanskoj Republici, svetski poznatoj po duvanu zavidnog kvaliteta. Zbog činjenice da je divlja kruška teško dostupna, kao i broja plodova koju moraju imati savršen ukus, napravljeno je samo 1963 flaše ove rakije. Svaka flaša je numerisana, ali je sadržaj identičan. Takođe je možete pronaći u eminentnim, najskupljim, restoranima širom Srbije gde će Vam iskusni domaćini preporučiti ovu rakiju uz raznorazne gastronomske specijalitete.

Kruškovača od Divlje kruške destilerije Stanišić - Delikatesi.rs

Da li ste spremni za degustaciju?

Ljubitelji rakije se obično dele na one koji vole jaku šljivovicu, ili lozovaču, i one koji biraju malo delikatnije voćne rakije, ili čak medovaču. Bez obzira u koju grupu da spadate, Divlja kruška destilerije Stanišić je kreirana da zadovolji i najprobirljivija nepca. Ukoliko želite da probate premijum rakiju, postarajte se da neka od 1963 flaše bude baš Vaša. Sama destilerija postoji isključivo zbog ove rakije, a rakija je napravljena kao svojevrstan omaž kraju u kom raste ova neobična voćka. Već prilikom prvog gutljaja shvatićete zašto ne možete pronaći
ekskluzivniju rakiju od Divlje kruške destilerije Stanišić.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?