Zašto bi bilo poželjno da uvrstite morske plodove u ishranu?

Zašto bi bilo poželjno da uvrstite morske plodove u ishranu?

Kada se spomenu morski plodovi, većina ljudi pomisli na škampe i hobotnice. Iako obe nabrojane vrste spadaju u morske plodove, morski plodovi obuhvataju širok dijapazon najrazličitijih vrsta vodene faune. Mnogima egzotični, ne moraju biti isključivo vezani za leto i letnje destinacije. Sjajan su izvor proteina i u nastavku teksta možete pročitati zašto bi bilo poželjno da uvrstite morske plodove u ishranu.

šakmpi

Šta su morski plodovi?

Prvo je potrebno utvrditi šta sve ovaj termin obuhvata. Morski plodovi najčešće obuhvataju sve vrste rakova i jestive mekušce, odnosno rakove, krabe, jastoge, škampe, i, sa druge strane, školjke, lignje, hobotnice i sipe. Što se samih školjki tiče najčešće se konzumiraju školjke i dagnje. U dalekim krajevima konzumacija podrazumeva i morske kornjače, jestive meduze, kao i čitav spektar nama nepoznatih školjki.


Iako se uglavnom vezuju za eksperte kulinarstva i ekskluzivne restorane, morski plodovi su dostupni prosečnom potrošaču. Danas ih lako možete pronaći i u obližnjem supermarketu. Nama najdostupniji su škampi, i lignje. Lignje je za mrvicu lakše spremiti, a kad pronađete idealan način, ali i odgovarajuće prateće sastojke, vrlo brzo će postati jedan od Vaših omiljenih obroka.

morski plodovi

Najlakši za spremanje su panirani kolutići lignji, i njih najčešće možete pronaći u supermarketima. Međutim, lignje možete konzumirati i u njihovom izvornijem obliku. Iako se možda pre vezuje za hobotnice i sipe, i lignje možete pronaći u njihovom mastilu. Mastilo lignje puštaju kao vid odbrambenog mehanizma, ali je ono pronašlo svoj put u svet gastronomije. Jelima daje mističnu i neobičnu boju istovremeno pružajući upečatljivu morsku aromu.

Zdravstveni benefiti ishrane bogate morskim plodovima

Japan je jedna od država koja bazira dobar deo svoje ishrane na raznim vrstama morskih plodova, a važe za jednu od najzdravijih nacija. Za razliku od crvenog mesa, meso morskih plodova je bogato omega 3 masnim kiselinama, od kojih imamo sijaset koristi. Nisu samo masne kiseline ono što izdvaja morske plodove – imaju relativno nizak procenat masti i visok udeo proteina što ih čini sjajnim izborom i za one koji paze na unos kalorija.

Ukoliko nam fali vitamina A i B vreme je da uvedemo morske plodove u svakodnevnu ishranu. Narodski rečeno pomažu pri očuvanju zdravlja srca, očiju, odnosno usporavaju gubitak vida, dok sa estetske strane jačaju kosu i nokte. Ukoliko se odlučite za konzumaciju ove vrste hrane i Vaši zglobovi će Vam biti zahvalni.

Šaroliki i osvežavajući specijaliteti

Bilo da Vam je dosadila Vaša uobičajena ishrana, ili želite da počnete sa konzumacijom morskih plodova zbog zdravlja, na Vama je da isprobate neke od tradicionalnih, svetskih recepata. U zavisnosti od Vaših preferencija, će biti određen i pravac Vašeg eksperimentisanja – ukoliko volite pirinač možete probati da napravite crni rižoto. Pravi se od pirinča, maslinovog ulja, začina, povrća, ali i, najčešće, sipe i sipinog mastila.

plodovi mora

U našim krajevima, odnosno našim restoranima, ćete najpre pronaći hobotnicu, i lignje, i dagnje. Ako Vam je prva asocijacija na morske plodove ne baš vizuelno dopadljiv prizor, i to je rešivo.

Kada je u pitanju hobotnica, postoji više načina priprema. Kada se pripremi adekvatno i sa zasluženim trudom, koža se može ukloniti tako da pred Vama ostane samo meso bez sluzavog omotača.  Za one hrabrije tu su odresci ajkule, eksluzivni jastozi ili jestive meduze. Preporuka je da pripremu komplikovanijih jela ipak ostavite profesionalcima jer im njihovo iskustvo omogućava da od svake namirnice izvuku ono najbolje.

Da li smo Vas zaintrigirali?

Morski plodovi nisu za svakog – ukoliko ne volite ribu, male su šanse da ćete voleti morske plodove. Međutim, ako vam se pruži prilika da probate pažljivo pripremljen obrok, možda se iznenadite ukusom i neuobičajenom teksturom. Ako želite sami da se pozabavite pripremom, za sam početak, birajte lakša jela, pažljivo pratite uputstva, pa kad jednom usavršite proces, pustite mašti na volju. Uvek možete pripremiti panirane kolutiće lignje, osvežavajuću salatu, ili egzotičan rižoto.

Da li smo preskočili neki od razloga zašto bi bilo poželjno da uvrstite morske plodove u ishranu?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?