Vreme je za tortilja desert!

Vreme je za tortilja desert!

Iako su uglavnom rezervisane za meksičke specijalitete, tortilje trpe raznorazne kombinacije. Za gurmane su nepresušan izvor inspiracije, jer služe kao izvrsna zamena za hleb, i više nego adekvatna podloga za sijaset sastojaka. Međutim, pored klasičnih, slanih, tortilja, slatke tortilje pronalaze put do ljubitelja slatkih jela. Nekima mogu poslužiti i kao glavno jelo, ali se uglavnom služe kao desert. U nastavku članka ćemo Vam približiti par ideja za ovu ne tako uobičajenu varijaciju tortilja jer vreme je za tortilja desert!

Poznati tortilja specijaliteti

Ako zađete na teritoriju Latinoamerike, velika je verovatnoća da ćete već tokom prvog dana naići na neki tortilja specijalitet. Meksičkog porekla, lako su se uklopile sa karakterističnim meksičkim načinom kuvanja – puno svežih namirnica uz jake, ljute začine. Tako danas možete uživati u buritu, takosima, enčiladi, ili fahiti, koja se razvila i doživela popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama. Bilo koje od ovih jela, pored spomenute tortilje, najčešće podrazumeva kukuruz, pasulj, paradajz, čili papričice ili prelive intenzivnih aroma, kao i neku vrstu mesa.

Vreme je za tortilja desert

Predlozi slatkih tortilja

Ukoliko volite tortilje, i obožavate slatkiše, spojem ta dva koncepta ćete dobiti nezaboravan desert! Možete koristiti tortilje ili italijanske piadine. Kao i tortilje, i piadine se prave od brašna, masti, vode i mleka i deo su italijanske hrane “s nogu”. Što se slanih punjenja tiče, piadine podrazumevaju malo manje ljute sastojke, karakteristične italijanske suhomesnate proizvode, i puno sira. Ni tortilje ni piadine nije nemoguće napraviti u kućnim uslovima, ali u nedostatku vremena možete iskoristiti i kupovne varijante.

Za ljubitelje čokolade, idealna kombinacija podrazumeva čokoladni namaz u vidu krema od čokolade, ili, možete pustiti mašti na volju i na tortilju, ili piadinu, direktno istopiti omiljenu čokoladu. Tako premazanoj podlozi možete dodati mleveni keks, keks potopljen u mleko, a za sam kraj seckane orašaste plodove poput lešnika, badema, i pistaća. Tako namazanu tortilju umotajte u trougao, i dodatno zapecite u tosteru pa će se sastojci bolje sjediniti. Uz upotrebu tostera, kombinacije su skoro neograničene, jer lako možete napuniti tortilju i seckanim čokoladicama, koje će se brzo istopiti zahvaljujući toploti tostera.

Ljubitelji voća mogu, takođe, pronaći odgovarajuće tortilja kombinacije. Jedna od njih su tortilje punjene karamelizovanim jabukama. Jabuke je potrebno narendati, i staviti u posudu u kojoj je prethodno zagrejan i otopljen puter. Tako narendanim jabukama je potrebno dodati malo meda, cimeta, i muskatnog oraščića. Na srednjoj temperaturi, potrebno je mešati jabuke do karamelizacije. Kada se to desi, spremne su da budu nadev tortiljama. Svaku tortilju je potrebno dobro nafilovati i preklopiti je na pola, do oblika polumeseca. Tako dobro učvršćene tortilje je potrebno poređati u tepsiju i malo zapeći u rerni. Ovaj korak možete obaviti i uz upotrebu tiganja, ili tostera.

Idealno je da koristite prirodno slatke jabuke, ali i kisele jabuke dolaze u obzir. Poslužite ih uz kuglu sladoleda od vanile, ili malo šlaga, i dodajte malo naseckanih prepečenih oraha.

Što se slatko slanih kombinacija tiče, možete iskoristiti kikiriki puter i naseckane banane, preliv od slane karamele, ili kremom namazanoj tortilji dodati seckane slane pistaće. U susretu lepim danima, možete sami napraviti svoj kokos tortilja desert koristeći beli krem, rendani kokos, i kolutove svežeg ananasa. Kao što vidite, lako možete kreirati sami svoj tortilja desert.

Da li ste spremni za slatke tortilje?

Ponekad mogu delovati zahtevno, naročito ukoliko želite da ih pravite sami, od početka, ali imajte na umu da tortilje postoje već više hiljada godina, a ljudi koji su tad živeli sigurno nisu raspolagali uređajima kojima mi danas raspolažemo. Što se samog deserta tiče, možete ih filovati i kako filujete palačinke, imajući na umu da su tortilje drugačije teksture i da lako mogu držati veći broj sastojaka na okupu, naročito ako ih dobro učvrstite uz malo brašna i vode. Zavirite u kuhinju, pronađite slatke sastojke, i oprobajte se u pravljenju tortilja deserta.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?