U čemu je tajna dobrog hamburgera?

U čemu je tajna dobrog hamburgera?

Iako se zna da su na ovom podneblju pljeskavice favorit kada je u pitanju „hrana s nogu“, sve češće nailazimo na ponude hamburgera u okviru štandova sa brzom hranom, ali i u okviru eminentnih srpskih restorana. Hamburger, pak, nikako nije potekao iz Srbije, ali u tolikoj meri podseća na pljeskavicu da se lako i brzo odomaćio i osvojio srca lokalnog stanovništva, čak toliko, da će ga neki pre naručiti nego lokalnu varijantu. Njegova svetska popularnost je jasna i evidentna, ali da li znate u čemu je tajna dobrog hamburgera?

Odakle potiče hamburger?

Oko njegovog porekla i dalje traje ljuta borba, ali se ova vrsta hrane najviše konzumira u Sjedinjenim Američkim Državama. Legenda kaže da je ime dobio po nemačkom gradu Hamburgu. U njegovoj okolini su gajena goveda izvanrednog kvaliteta mesa. Pošto u to vreme nije bilo frižidera i zamrzivača, goveđe meso se spremalo u obliku odreska, sa raznim prilozima. Ovaj specijalitet su nemački iseljenici poneli sa sobom u Ameriku tokom 19. veka, gde je lako našao svoj put do ljubitelja dobrog zalogaja. Danas ga možete pronaći na skoro svakom ćošku, ali pravi poznavaoci odgovorno tvrde da je nijansi između kvaliteta hamburgera mnogo, te da pravi hamburger zahteva ispunjavanje određenih uslova.

U čemu je tajna dobrog hamburgera?

Šta čini dobar hamburger?

Prvo i osnovno je meso zadovoljavajućeg kvaliteta. Dobar hamburger se pravi od mlevenog junećeg mesa koje, zahvaljujući mlevenju, gubi na žilavosti i topi se u ustima. Sledeće je odgovarajuća dužina i temperatura pečenja. Jedan od idealnih uslova je roštilj, a pravi hamburger majstor zna kada da meso skine s vatre, da ne bi postalo previše suvo. Takvom mesu je neophodno dodati sveže zemičke, kajzerice, koje su, u Americi, najčešće posute susamom. Podjednaku pažnju treba posvetiti i zemičkama i mesu, jer samo ako su oba dela odgovarajućeg kvaliteta, hamburger će oduševiti svog degustatora. Entuzijastičniji hamburger majstori tostiraju puterom namazanu zemičku, obogaćujući joj ukus i teksturu. Da hamburger ne bi bio dosadan, tu su i neizostavni prilozi. Sam odabir priloga, ali i njihova prava mera, utiče na celokupan ukus, odnosno harmoniju aroma.

Tako ćete često naići da svaki hamburger ima bar jedan namaz – kečap, senf ili majonez, uz kisele krastavce, prženi luk, paradajz, ili zelenu salatu. Neretko se dodaju i slanina, ali i sir, što hamburger pretvara u njegovu, skoro pa podjednako popularnu, varijaciju – čizburger.

Sve varijante hamburgera

Spomenuli smo čizburger, ali tu su i burgeri pravljeni od ćuretine, piletine, mešanog mesa, ili mesa kom su tokom mlevenja i sjedinjavanja mase dodati razni začini. Pre par decenija pojavio se i novi burger – takozvani smash burger. Brzo je stekao zasluženu popularnost, a u pitanju je tek blaga varijacija u odnosu na regularan hamburger. Meso se ne sjedini toliko čvrsto, stavi se na gril, pritisne na samu ploču, što dovodi do istanjivanja mesa, veće temperature pečenja, ali i rastresitije strukture. Takođe, možete probati burger za vegane, ali i ljuti čili burger sa halapeno papričicama. Osnova pravog hamburgera je uvek ista, a ukoliko ga pravite u kućnoj varijanti, imate bezbroj mogućnosti sa eksperimentisanje sa samom smesom, ali i sa prilozima – od vrsta sira, do namaza, ili ne tako uobičajenih začina kao što je npr. kari.

S čim upariti hamburger?

U svakom lancu brze hrane ćete naići na ponudu hamburger + Koka Kola, ili neki drugi gazirani sok. Istina je da je teško pronaći tečnost koja se više slaže sa bogatim ukusom hamburgera. Dostojna zamena je pivo, ili neki citrusima bogat
sok koji će razbiti jačinu ukusa hamburgera, naročito ukoliko je začinjen. Ako ste se odlučili za malu porciju, onda je tu pomfrit, kao pravi verni pratilac.

U čemu je tajna dobrog hamburgera?

Koji hamburger vi birate?

Možda ste u duhu patriotizma naklonjeniji pljeskavicama, ali u slučaju da želite da probate hamburger, birajte mesto gde ćete ga poručiti. Za one malo veštije, moguće je napraviti hamburger i u kućnim uslovima, naročito ukoliko imate dovoljno vremena i volje. Za početak, probajte sa smash burgerima, jer najviše podsećaju na naše pljeskavice. Da li Vi imate omiljenu hamburger kombinaciju?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?