Tri vitaminske bombe

Tri vitaminske bombe

Vreme praznika je i vreme okupljanja, a koje porodično okupljanje može da prođe bez bar malo hrane? Možda ste praznike proveli prejedajući se, i dosadila su Vam “teška” jela? Za brzo osveženje, i iznenađenje za Vaš organizam, u prazničnom periodu, poželjno je unositi vitamine, i povremeno napraviti pauzu kada su u pitanju previše zasitni obroci. U skladu sa navedenim preporukama, pripremili smo Vam bazične recepte za čak tri vitaminske bombe!

Salata od jabuke i kupusa

Verovatno nikad ne biste iskombinovali ovo dvoje u jednoj činiji, ali kada jednom probate ovaj miks, bićete oduševljeni kako aromama lako nadopunjuju jedno drugo. Za ovu salatu Vam je potreban crveni kupus. Pored njega, odaberite par zelenih ili crvenih jabuka, i isecite ih na tanke kriške. Birajte jabuke koje nisu preslatke, niti brašnaste. Naredan kupus i jabuke ubacite u činiju, i dodajte pola šolje orašastih plodova po izboru. To mogu biti orasi, indijski orasi, ili pistaći. Ukoliko želite i malo slatkih nota, izrendajte mladu šargarepu. Dresing za ovu salatu ćete napraviti za tili čas od ekstra devičanskog maslinovog ulja, i jabukovog sirćeta. Kad ih dobro sjedinite, dodajte im so i biber po ukusu, promešajte, i prelijte preko salate. Na kraju možete dodati i propržen susam, ali i manju količinu fino iseckanih orašastih plodova, za ukras.

Citrusna voćna salata

Citrusi su voće u kom uživamo tokom cele godine! Leti nas razgaljuju ceđeni sokovi, dok su zimi citrusi tu da začine kuvano vino, ili druge tople napitke. Ovaj put su svoje arome ujedinili da bi nastala sočna i lagana voćna salata. Za nju su Vam potrebni ružičasti grejpfrut, narandže, jedan nar, malo sveđe ceđenog limunovog soka, i malo šećera po izboru. Grejpfrut i narandže iseckajte na kockice, uklanjajući membranu sa kriški, ukoliko je previše tvrda. Prespite ih u činiju i dodajte otrebljen nar. Ako želite sočnu salatu onda prvo trebite nar u činiju, zadržavajući sok. Pospite sa malo sveže ceđenog limunovog soka, a ukoliko je salata previše gorka ili kisela, dodajte joj kašičicu šećera po izboru. Nemojte preterivati sa šećerom, niti dodavati sladoled ili šlag, jer će onda izgubiti svoju prvobitnu svrhu – povećan unos vitamina bez “praznih” kalorija. Dodatnu slatku notu mogu obezbediti i mandarine, naročito ukoliko naiđete na pogodnu sortu.

Pinja kolada smuti

Pinja kolada je jedan od najpoznatijih koktela širom sveta, i retko možete naići na koktel bar koji ga nema u ponudi. Svoj put je lako pronašao do srca obožavatelja slatkih, osvežavajućih, koktela. Takođe, često ga možemo videti i u mnogobrojim delima popularne kulture. Slavu ovaj koktel duguje svom prepoznatljivom i neodoljivom ukusu. Međutim, ne morate praviti pravi pinja kolada koktel s rumom. Umesto njega, prilikom pauziranja od alkohola, napravite pinja kolada smuti. Za njega Vam je potrebno tek par sastojaka, malo vremena, a ukus je nezaboravan, nalik originalu. Potrebna Vam je četvrtina šolje grčkog jogurta uz pomoću koga ćete obezbediti gustinu. Što se ananasa tiče potrebna Vam je puna šolja smrznutog ananasa iseckanog na kockice. Tome dodajte pola šolje kokosovog mleka i pola šolje ceđenog soka od narandže. Sve sastojke izblendajte na srednjoj brzini i poslužite u visokoj čaši ukrašenoj kriškom ananasa. Ako biste radije gušći smuti, ovoj smesi možete dodati i smrznutu bananu, i ukrasiti ga sa malo narendanog kokosa. Kao i svaki recept, podložan je izmenama, ali nemojte izostaviti ananas ili kokos jer bez njih nema ni pinja kolade.

Čime ćete se Vi osvežiti?

Nijedan od navedenih predloga ne sadrži previše egzotične sastojke koje je nemoguće nabaviti. Takođe, svaki od njih možete blago izmeniti i prilagoditi svojim preferencijama, ili trenutno raspoloživim namirnicima. Možda Vam posluže i samo kao inspiracija? Bilo kako bilo, ipak, preporuka je da obratite pažnju na unos vitamina u ovom periodu, jer će Vam upravo oni pomoći u očuvanju zdravlja i preko potrebnog elana. Koja Vam je najprivlačnija od opisane tri vitaminske bombe?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?