Tri neodoljiva dresinga za voćnu salatu

Tri neodoljiva dresinga za voćnu salatu

Prolećno čišćenje ne mora da podrazumeva samo sređivanje prostora u kom živimo. Dolaskom ovog godišnjeg doba se javlja i težnja da ugodimo organizmu laganijom ishranom. Zahvaljujući sezoni pred nama, pregršt voća i povrća se šareni na pijacama, mameći izgledom i svežinom. Iako tek sazrelom voću nema premca, i samo po sebi ne zahteva nikakve dodatke, običnu voćnu salatu možete unaprediti jednostavnim dresingom, i učiniti je desertom koji je dovoljno zanimljiv da ga možete poslužiti i nenajavljenim gostima. U nastavku teksta ćemo izneti recepte za čak tri neodoljiva dresinga za voćnu salatu.

Počnimo od voća

Da biste dresingom obogatili voćnu salatu, potrebna Vam je dobra osnova. Birajte voće slične teksture, i potrudite se da salata ne bude dosadna – slatke arome razbijte sa malo kiselog voća, i obrnuto. Za najpotpuniji doživljaj, uvek birajte sveže voće, a ako težite homogenom, odnosno izbalansiranom izgledu, onda voće iseckajte na približno jednake komade. Takođe, ako Vam je stalo i do vizuelne impresije, birajte voće različitih boja. Ako do sad niste pravili voćnu salatu, bez brige, za tili čas možete pronaći svoju omiljenu kombinaciju. Banane, ananas, kivi, mandarine, narandže, jabuke, kruške, kajsije, breskve, i bobičasto voće, su česti sastavni delovi voćnih salata širom sveta.

Kremasti dresing

Ovo je najjednostavniji dresing koji ne zahteva nikakve egzotične namirnice, kao ni posebnu veštinu. Ako unapred znate da ćete praviti voćnu salatu, napravite ga par sati ranije i držite ga u staklenoj posudi u frižideru. Tako rashlađen, će Vas dodatno osvežiti. Za njegovu pripremu Vam je potrebna jedna šolja grčkog jogurta, supena kašika meda, ili nekog drugog zaslađivača, supena kašika sveže ceđenog soka od citrusa (birajte narandžu ili limun) i naredana kora jedne manje limete. Sve sastojke dobro sjedinite i odložite u frižider dok salata ne bude spremna za posluženje. Prelijte voće, ali ga i promešajte, ne bi li svaki komad uživao u ovom neobičnom dresingu.

Dresing sa makom

Verovatno Vam kombinacija maka i svežeg voća ne zvuči nimalo privlačno, ali je upravo mak neizostavan deo ovog dresinga. U zavisnosti od količine voća, prilagodite i količinu sastojaka ovog preliva, ali verujemo da će Vam navedene količine biti sasvim dovoljne. Potrebna Vam je šolja sveže isceđenog soka od citrusa (zbog balansa aroma, najbolje je da pola šolje bude sok od narandže, a druga polovina sok od limuna), malo javorovog sirupa, ili meda, i supena kašika maka. Bez obzira koliko mešate ovaj dresing, mak nađe svoj put do vrha, ali jednom kad dresing prelijete preko voća, rasporediće se ravnomerno. Zahvaljujući citrusnom karakteru ovog dresinga, voćna salata neće potamneti čak i ako odstoji
pre konzumacije!

Tropski dresing

Ovaj dresing implicira da ćete za osnovu salate koristiti tropsko voće – bananu, ananas, papaju ili mango. Oduševiće Vas bogatom i distinktnom aromom kokosa koja komplementarnošću sa navedenim tropskim voćem stvara raj u činiji. Da biste spremili ovaj dresing potrebna Vam je šolja kokosovog mleka, malo meda ili ekstrakta vanile, kokos iz kesice, i malo soka od limete. Sve sastojke izmešajte u jednoj posudi, dok prilikom sipanja kokosa iz kesice, obratite pažnju na činjenicu da će se sam dresing vremenom zgusnuti, pa ne želite da ga previše zagustite kokosom. Možete deo dresinga posuti preko salate odmah, a deo prilikom samog služenja, a kao i kod ostalih dresinga, bitno je da salatu dobro promešate.

Koji dresing Vi birate ovog proleća?

Voćne salate su brz i zdrav desert koji ne mora da bude jednoličan ili predvidiv. Pored dresinga, možete ih obogatiti i iseckanim orašastim plodovima, cimetom, ili kuglom sladoleda od vanile. Čaša dobro rashlađenog penušavog ili belog vina će upotpuniti ugođaj, naročito ukoliko vino i voćnu salatu poslužite kad krenu visoke temperature. Za koji od ova tri neodoljiva dresinga ste se Vi odlučili?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?