Kako da učinite Vašu prazničnu trpezu zanimljivijom?

Kako da učinite Vašu prazničnu trpezu zanimljivijom?

Iako su praznici prava porodična zgoda i akcenat je uvek na smehu, razmeni dobrog raspoloženja, i sumiranju utisaka u krugu najbližih, užitak u jelu je veći ukoliko je ono vizuelno privlačno. Ako ostavimo, na trenutak, miris i ukus po strani, i fokusiramo se samo na ono okom vidljivo, brzo ćemo uvideti da uz par lakih koraka, i par sitnih izmena, možemo uskladiti našu trpezu sa novogodišnjom atmosferom. Nije potrebna enormna količina truda, vremena, a ni novca, da ove godine zablistate u dekoraciji stola. Možda ste ostali bez ideja? Tu smo da Vam pomognemo! Ispratite listu naših predloga kako da učinite Vašu prazničnu trpezu zanimljivijom.

Praznicna dekoracija stola za Novu godinu i Bozic

Sama postavka stola

Ovde se pre svega misli na setove za posluživanje, od tanjira, do escajga, ali i posuda u kojima ćete posluživati hranu. Nije neophodno da birate isključivo setove novogodišnjih motiva, praktičnije je da ispod svakog tanjira postavite crveni mini stolnjak, ili dodate salvete prazničnih boja koje ćete ukrasiti prstenom za salvete u zlatnoj nijansi. Ukoliko usaglasite boje samih tanjira, i posuda, sa ovom pratećom mini dekoracijom, uspeh neće izostati. Da ne biste pomešali čaše za vino, spojite lepo i korisno, svaku obeležite ukrasnom trakom vezujući je u mašnicu.


Centralni deo Vašeg stola može zauzeti i veliki praznični stolnjak. On ne mora prekrivati celu površinu, dovoljno je da prolazi kroz sredinu stola, pa ćete na njega postavljati hranu za posluživanje. Bilo bi poželjno da bude u nekim klasičnim, tradicionalnim, prazničnim bojama kao što su crvena, zelena, ili zlatna, i već ste stvorili dobro osnovu za nadogradnju! Jednobojan stolnjak možete koristiti duži niz godina, dajući mu različit šmek manjim dekoracijama. Ako imate prostora, dodajte mini prazničnu ikebanu u sam centar, ili tek par šišarki i crvenih kugli, i na korak ste bliže finalizaciji prvobitne zamisli. Umesto toga možete iskorisiti i providnu staklenu vazu koju ćete napuniti novogodišnjim kuglama za jelku, kao i dodati par grančica.

Izbor hrane

Hrana je tu da se u njoj uživa! Najvažnije da bude ukusna, ali ukoliko bude i dekorativna, onda će užitak biti potpuniji. Svaka hrana može izgledati zanimljivo! Možda ne možete ukrasiti sarmu, ali svaki prilog može biti poslužen na inovativan način. Šarenu salatu, odnosno turšiju, iseckajte na zvezdaste oblike, ili odvajajući povrće različitih boja pravite različite skupove na tanjiru ili u činiji. Salate u obliku namaza, kao i same namaze, možete dodatno ukrasiti čime želite – od rendanog muskatnog oraščića, pečenog susama, pa sve do kikirikija, birajte namirnice koje su u kontrastu sa bojom namaza radi boljeg efekta.

Kolače i torte pospite prah šećerom, imitirajući mraz. Ako Vam vreme dozvoljava praznični keks pre pečenja oblikujte modlama sa karakterističnim novogodišnjim motivima. Boje za kolače i jestivi ukrasi za torte Vam mogu, u velikoj meri, olakšati posao!

Što se tiče pića pored klasičnog crvenog vina, ako birate toplija pića, onda možete eksprimentisati i tokom pripreme. Tako kuvano vino možete obogatiti novim začinima, pa će hipnotišuće mirisne arome ispuniti prostoriju za tili čas. Topla čokolada i šlag preko su naročito pogodni za igrarije – šlagu dodajte šarene mrvice, čokoladne rolere, ili čak lizalicu, ako čokoladu pravite za mlađe ukućane.

Praznična pakovanja

Sto najlakše možete ukrasiti birajući proizvode prazničnih pakovanja. Tako su tu Ahmad jelka, Ahmad zvonce, ili Ahmad ukrasna kugla. Pored neodoljivih pakovanja, u pitanju su čajevi pravih zimskih aroma. Nakon glavnog jela iznesite panetone upakovan u limenku koja odiše tipičnim zimskim motivima, i neka on preuzme ulogu zvezde trpeze. Ovo su samo neki primeri koji Vam mogu poslužiti i kao idealni pokloni za goste.

Praznicni rucak

Da li ste već isplanirali svečani ručak?

Možda nećete odabrati baš ovaj obrok za okupljanje Vaših najmilijih, ali će Vam adekvatna priprema omogućiti da sve bude i izgleda baš kao što ste zamislili. Čak i ako dođe do nekih grešaka, sve ćete to lako nadomestiti ljubavlju. Da li vi imate neki plan kako da učinite Vašu prazničnu trpezu zanimljivijom?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?