Šta je to fondu?

Šta je to fondu?

Ne toliko prisutan u ponudi domaćih restorana, fondu je prava poslastica za sve istinske ljubitelje sira. Iako, na prvi pogled, može delovati da je za njegovu pripremu potrebna posebna oprema i zavidna veština, to nije istina. Fondu se, doduše, najlepše konzumira u društvu, pa obezbedite bar jednu osobu koja će zavrnuti rukave i zajedno sa Vama spremati ovaj sirni delikates. U ostatku članka ćemo Vam približiti njegovo poreklo, udeliti par saveta za samu pripremu, ali i odgovoriti na glavno pitanje – šta je to fondu?

Gde i kako je nastao fondu?

Samo ime je nastalo od francuske reči fondre koja u bukvalnom prevodu znači otopiti. Spominje se u francuskim, ali i belgijskim istorijskim kulinarskim spisima, međutim njegovo pravo poreklo je vezano za Švajcarsku. Danas je uživanje u fonduu iskustvo rezervisano za specijalne prilike, a istina je da je fondu nastao iz preke potrebe. Naime, švajcarski seljaci su tokom zimskih meseci umakali ustajali hleb u otopljeni sir, na taj način čineći hleb mekšim i sočnijim, i uživali u ovom rustičnom delikatesu. Prvi put se u kuvarima spominje tokom 18. veka, ali pravu popularizaciju doživljava nakon 1930. godine. U Americi je predstavljen tek 1964. godine u okviru Svetskog sajma u Njujorku kao deo ponude jednog od švajcarskih restorana.

Kako se priprema?

Čak je i u starim receptima kao osnovni sastojak navođen švajcarski sir. Da ne biste morali puno da razmišljate o topljivosti i ukusa odabranog sira, možete odabrati već pripremljenu fondu smesu koja od Vas traži samo da je istopite prema uputstvu. Međutim, ukoliko želite malo autentičnije iskustvo birajte lako topljive švajcarske sireve. Nemojte štedeti na kvalitetu jer nećete biti zadovoljni krajnjim rezultatom. Preporuka je da birate tipične planinske sireve sa visokim procentom masti kao što su Gruyère ili Appenzeller, ili nama dostupnije ementaler ili gauda sireve. Idealna fondu proporcija je ako pomešate tri sira u jednakim količinama. Vodite računa da svaki od sireva bude izrendan. Tim korakom ćete se postarati da tekstura bude ujednačenija, a ujedno ćete i skratiti vreme topljenja.

Za pripremu su Vam pored sira potrebni i suvo belo vino, malo brašna ili skroba, i malo limunovog soka. Uglavnom se smesi dodaju i sveže narendani muskatni oraščić, i crni biber. Uprkos rasprostranjenom mišljenju da se samo sir topi, u
odgovarajućoj posudi se pomešaju vino i limunov sok, do tačke vrenja, doda se brašno (ili skrob), pa se tek onda dodaju začini i sir.

S čim se fondu najbolje slaže?

Kada neko spomene fondu, verovatno pomislite na dugačke viljuške sa kockastim parčadima hleba s kojih se cedi sveže topljeni sir. Prethodno zapecite hleb u tosteru i svaki zalogaj će biti neodoljivi spoj kremastog sira i hleba koji krcka u ustima. Istina je da se fondu tako najčešće konzumira, ali u sir možete umakati i bilo koju drugu vrstu hleba, krekera, pa i grisina.

Iako može biti potpun obrok, fondu se slaže sa pečenim i dobro začinjenim krompirom, grilovanim povrćem, kiselim krastavčićima, suhomesnatim proizvodima, ali i slanim orašastim plodovima, kao i jabukama i belim grožđem. Izbor je ogroman pa ćete lako pronaći nešto što će upotpuniti Vaše fondu iskustvo.

Što se tiče uparivanja sa pićima, najbolji izbor je dobro rashlađeno suvo belo vino, dok, ukoliko niste ljubitelj belog vina, možete birati i crveno aromatično vino, ali samo ako je Vaš fondu adekvatno začinjen.

Da li ste spremni za fondu avanturu?

Ako volite sir, obožavaćete fondu. Možda naiđete na njega u ponudi nekog eminentnog restorana, ili ga prvi put budete probali u okviru neke svečane večere upriličene za odabran krug prijatelja. U svakom slučaju, fondu iskustvo se ne zaboravlja lako, a jednom kada se i sami oprobate u pripremi ovog specijaliteta, verujemo da ćete ga uvrstiti u svoj meni za posebne prilike. Vreme je za nabavku neophodnih sastojaka i otpočinjanje fondu avanture!


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?