Pritajena zvezda žestokih pića – rum

Pritajena zvezda žestokih pića – rum

Nije karakterističan za naše područje, pa čak ni za Evropu, ali ipak spada u jedno od svetski popularnih žestokih pića. Čest je gost filmske industrije. Vezuje se za pirate, jake koktele, i aromatične kolače. Obično ga ili volite ili ne podnosite, ali uz par zanimljivosti o njemu, možda Vam postane jasnije zašto je rum pritajena zvezda žestokih pića.

Gde i kako je nastao rum?

Na ovo pitanje možete dobiti par različitih odgovora u zavisnosti od toga da li želite poreklo prvog pića koje je nastalo od šećerne trske, ili želite podatak kada se ime rum prvi put pojavljuje u istorijskim spisima. Iako se šećerna trska i njena kultivacija vezuje najpre za Arape, rum je poreklom sa Barbadosa. Njegova istorija je puna mračnih i nelagodnih tajni, koje su često bile u senci patnje robova. Neki, čak, tvrde, da je nastao slučajno, kada su robovi uživali u tekućim ostacima koji su ostajali nakon prerade šećerne trske. U svakom slučaju je utkan u razne trampe između veleposednika i robovlasnika Severne Amerike, sa i za stanovnike afričkog kontinenta.

Rum je prvi put tako nazvan 1667. godine. i to na Barbadosu. Pravi se od melase, tamnog sirupa koji nastaje preradom šećerne trske. Melasa se koristi kao zaslađivač, ali i u procesima koji zahtevaju vrenje radi dobijanja finalnog proizvoda,
kao što je slučaj i sa rumom. Prilikom proizvodnje ruma, šećer se ne dodaje, jer ga već ima dovoljno u melasi, i upravo zbog toga je rum jedno od alkoholnih pića koje najviše zadržava originalni ukus. Krajnja nota ruma zavisi od početka i same fermentacije, metode destilacije, uslova i dužine sazrevanja, mešanja, ali i činjenice u kojoj se količini dodaje karamela.

Sa dalekog Barbadosa, lako je pronašao put do svih krajeva sveta, a dugo je bio glavno piće svih mornara, i mornarima omiljenih luka.

Pritajena zvezda žestokih pića – rum

Vrste ruma

Sama nijansa odnosno dubina boje zavisi koliko se karamele doda nakon sazrevanja. Tako je jamajčanski rum tradicionalno taman, i odležao je minimum 5, a pretežno sedam godina. U pitanju je izuzetno jak rum koji sadrži nekad čak i 49% alkohola.

Svetliji rum je počeo da se proizvodi tek tokom 19. veka. Ako bismo ga asocirali samo na osnovu boje pre bismo ga povezali sa votkom ili tekilom. Osnovna razlika, pored očigledne razlike u boji, je i u proizvodnji. Beli rum leži daleko kraće od tamnog ruma, u nekim slučajevima čak i samo po par meseci. Nekad se sipa preko uglja, ne bi li se pročistio, i zadržao svetlu boju. Češće se koristi u koktelima od tamnog ruma.

Treća vrsta ruma je zlatni rum, koji ima prepoznatljivu nijansu ćilibara, i koji se nalazi baš na zlatnoj sredini između belog i tamnog ruma, po pitanju intenziteta ukusa, prisustva karamele, i dužine odležavanja.

Jedan od omiljenih sastojaka

Zbog svog intenzivnog i lako prepoznatljivog ukusa, rum je rado viđen u raznim koktelima, bilo kao centralno, ili prateće piće. Neki od najpoznatijih koktela koji sadrže rum u sebi su Kuba Libre, Pinja Kolada, Mai Tai, ili za leto idealan - Mohito. Čak i ako ne preferirate konzumaciju čistog ruma, ili koktela, njegova aroma se lako očuva i kad je deo slatkih delicija. Pored mirisne arome, koja se proširi celom prostorijom, i ukus ostane očuvan, i podjednako harizmatičan. Neko ga dodaje i u čaj, čineći ovaj topli napitak još toplijim.

Pritajena zvezda žestokih pića – rum

Da li volite rum?

Možda Karibi ne kriju zakopane kovčege s blagom, ali su nam podarila rum, koji se, i posle više vekova, podjednako konzumira. Uprkos svojoj mračnoj prošlosti, rum je danas piće koje je prevazišlo svoje nekadašnje geografske granice, i koje je pronašlo put do istinskih obožavatelja obojenih alkoholnih pića ili laganih letnjih koktela. Koji rum vi birate? Kako ga najradije konzumirate? Da li i za Vas predstavlja pritajenu zvezdu žestokih pića?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?