Neočekivani topinzi za palačinke

Neočekivani topinzi za palačinke

Palačinke, tako jednostavna, a tako izdašna poslastica. S nama su decenijama, u skoro pa neizmenjenom obliku. Iako se danas jedu i u slanoj varijanti, najstariji recepti su podrazumevali tek malo Kristal šećera i mlevenih oraha. Popularne su širom sveta, a u Americi su čak doživele i svojevrstan preporod,pa je američka verzija palačinaka vazdušastija, deblja, drugačije teksture i drugačijih preliva. No, ostajemo pri domaćoj varijanti ove slatke delicije. Verovatno već imate svoj isprobani,omiljeni, nadev, ali pred Vama se nalazi par predloga neočekivanih topinga za palačinke.

Egzotični alkoholni topinzi

Dobro ste pročitali, palačinke je moguće obogatiti i uz pomoć alkoholnih pića. Neophodno je da usaglasite osnovni nadev sa pićem koje odaberete. Ukoliko palačinke namažete crnim kremom, možete ih dodatno aromatizovati sa malo mlevene kafe, i preliti sa malo Bejlisa. Grožđice koje ste prethodno par sati držali potopljene u rum će biti sjajan dodatak mlevenom keksu, koji je odstojao u mleku. Takođe, pored sjajnog ukusa, palačinkama će dodati i lako prepoznatljivu mirisnu notu ruma. Amareto liker je komplementaran sa višnjama, ali da biste smanjili kiselost i sveopšti intenzitet, dodajte palačinkama malo šlaga. Pre toga je potrebno da obratite pažnju na količinu Amareta, a mleveni keks i malo krema će uspešno razbiti kiselost višanja.

Americke palacinke na tanjiru sa topingom

Slatko-slane kombinacije

Ako su Vam dosadile standardne slatke palačinke, onda ispratite sledećih par predloga. Slana karamela ne mora biti rezervisana samo za filove komadnih kolača i torti. Možete je dodati i sveže napravljenim palačinkama. Ukoliko nemate gotov karamela toping, istopite par karamela ili čokoladu takvog punjenja, prelijte palačinke i dodajte par zrna morske soli. Još jedna neodoljiva kombinacija slatkog i slanog je kikiriki puter kog možete dodati sloju već namazanog krema, ili ga možete iskombinovati sa rendanim jabukama ili kolutićima banane i napraviti pravu eksploziju aroma. Krupno seckani pistaći će, takođe, uz standardan krem, doneti zanimljivu slanu notu koja će svaki zalogaj učiniti interesantnijim.

Topinzi na dohvat ruke

Postoje i dodaci palačinkama koje vrlo verovatno već imate u svojoj kuhinji, ali Vam do sada nije palo na pamet da biste mogli da ih iskoristiti u tu svrhu. Pored već spomenutih svih vrsta orašastih plodova, tu su i sve vrste keksa – bio on mleven ili izmrvljen, omekšaće potopljen u mleko, sok, ili rum. Svaka voćka može naći svoj put do palačinke – krupno voće iseckajte, izrendajte, ili ga stavite kao završni sloj. Kombinovanjem različitih vrsta ćete sami kreirati neponovoljive spojeve. Možete iskoristiti i koru smrznutih citrusa, kao što su limun ili narandža. Ovako izrendana kora će svakom nadevu dati dozu oštrine i svežine. Od praškastih začina tu su vanilin šećer, cimet, ali i muskatni oraščić. Kokos možete dodati u bilo kom obliku, naročito ako je krem beli, ili ne toliko intenzivan. Za sam kraj tu je jedan istinski neočekivan toping – sladoled. Ukoliko ste već zakomplikovali nadev onda je idealno da sladoled bude od vanile jer će ublažiti kompleksnost. U suprotnom, možete birati osvežavajuće voćne ukuse kao kontratežu slatkoći osnovne palačinke, i obrnuto. Čak i ako nemate ništa od navedenog, iseckajte omiljenu čokoladu i rasporedite je dok je palačinka još topla. Budite bez brige, u potpunosti će se otopiti, a Vi ćete za samo par trenutaka dobiti fil iz snova.

Americke palacinke na tanjiru sa topingom i vocem

Koji toping Vi birate?

Istina je da je tržište puno već gotovih topinga koje je potrebno da samo pospete iz flašice, ali koliko god da su inspirisani nekim evergreen ukusima, sami možete napraviti toping baš po Vašoj meri. Od meda, javorovog sirupa, pa do dobrog starog šećera, načina da zasladite palačinku je bezbroj. Ovog puta je samo Vaša mašta granica, a raspoloživi sastojci neiscrpan izvor kombinacija. Pekmez od kajsija je za mnoge neprikosnoven kada su u pitanju palačinke, ali moguće je da ćete bar jednom poželeti da probate nešto drugačije. Da li ste raspoloženi da isprobate neki od neočekivanih topinga za palačinke?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?