Najpoznatije Italijanske Poslastice: Panettone, Gelato i Panna Cotta

Najpoznatije Italijanske Poslastice: Panettone, Gelato i Panna Cotta

Šta vam prvo padne na pamet kada se spomene Italija? Toranj u Pizi? Milanska katedrala? Koloseum u Rimu?

Ili možda italijanski temperament i prirodna bogatstva ove Mediteranske države. Italija je vekovima poznata kao kolevka renesanse, ali i kao destinacija romanse i strasti. Italijani su srčani i skloni hedonizmu.

Ukoliko vas posluži sreća i budete živeli par meseci u Italiji, verujemo da će vam se promeniti pogled na svet – živi svaki dan punim plućima, ali i istinski uživaj u svakom danu. Italijani biraju uživanje kad god su u prilici za to.

najpoznatije poslastice

Neretko ćete čuti da doručkuju slatko. Za njim posežemo za njim svaki put kad nam treba uteha i doza pozitivne energije. To nije tradicija koja je nastala pre par dana, tako je vekovima. Italijani su dobro upoznati sa blagodetima slatkog dela trpeze i neki od najpopularnijih svetskih deserta dolaze upravo iz ove države.

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa nekim od najlepših, u pitanju su italijanski božićni kolač panettone, čuvena panna cotta i svima dobro poznat italijanski gelato.

Panettone – božićni kolač koji postepeno osvaja srca širom planete

Panettone božićni kolač je veoma jednostavan, ali ne dajte da vas njegov izgled prevari. On ima kupolasti oblik koji je izuzetno interesantan i specifičan za kolače. Ovaj hlebasti kolač osvaja nepca na prvi zalogaj. Njegova baršunasta tekstura se topi u ustima. Da ne bi bio jednoličan i dosadan, najčešće mu se dodaju suvo grožđe i kandirano voće, ali su se poslastičari poslednjih godina poigrali i ovaj kolač neretko možete naći i u izuzetno bogatim varijantama u koje je neretko uključena i čokolada.

italijanske poslastice

Odaberite neki od ponuđenih i ponekad neobičnih kombinacija sastojaka i iznenadite svoje čulo ukusa –  luksuzni Loison panettone sa punjenjem od čokolade ili, ako ste raspoloženi za malo voća, panettone sa pet različitih vrsta citrusa.

Kako spremiti Panettone kolač po receptu?

Ako tokom praznične sezone volite da eksperimentišete možete probati da napravite sami svoj panettone kolač! Ispratite italijanski recept za panettone, i odaberite vaše omiljene dodatke, kako bi bio sasvim po vašem ukusu. Poslužite ga u okviru božićne trapeze, ali ne zaboravite da ga možete jesti tokom cele godine.

Šta je panna cotta?

Ukoliko naziv Panna Cotta prevedemo bukvalno dobijamo – skuvanu pavlaku. Međutim, ovaj desert je zaista više od pavlake, te opstaje decenijama među italijanskim favoritima zahvaljujući svom punom ukusu.

Njegovo poreklo se vezuje za Pijemont regiju. Pošto je u pitanju regija u kojoj masline nisu uspevale, umesto ulja, ovaj kraj je koristio puter i mast za pripremu obroka. Da bi dobili puter i mast bilo je neophodno da gaje stoku. Tako da su uvek imali obilje mleka i mlečnih proizvoda – neophodni i nadasve podobni uslovi za nastanak panna cotte!

panna cotta

Panna cotta je jednostavan desert mlečnog ukusa koji danas ima bezbroj varijacija. Najčešća je kombinacija panna cotta osnove sa nekom vrstom voća. Na bazu želatinaste strukture dodajete preliv po vašoj želji.

Kada vam njena izrazito bela boja dosadi, možete pristupiti eksperimentisanju, i osnovnoj smesi, koja se sastoji od pavlake za kuvanje, mleka i želatina,  dodavati začine ili čašicu nekog pića u boji. Neretko se na spomenutu bazu dodaje i par slojeva različitih kremova. Izbor je na vama.

Kako se poslužuje panna cotta?

Može se služiti na dva načina. Oba su podjednako estetski efektna – posluženje u providnim posudama, ili posluženje panna cotte koja je izvrnuta naopačke iz svoje prvobitne posude na tanjir.

najpoznatije italijanske poslastice

Ukoliko se ne možete pohvaliti svojim poslastičarskim veštinama, ostavite panna cottu u posudama, ali za potpun doživljaj neka posude budu providne, neobičnog oblika, ne biste li uživali u šarenim slojevima intenzivnih boja.

U oba slučaja panna cotti možete dodati jestive ukrase.

Da li ste za kuglu gelato-a?

Iako je na italijanskom gelato znači sladoled, ova poslastica se značajno razlikuje od sladoleda. Gelato ima drugačiji sastav – u pitanju je manji procenat mleka, i pravi se na drugačiji način čineći gelato gušćim od klasičnog sladoleda.

Može se praviti od istih aroma od kojih se pravi i sladoled, ali budite sigurni da ih nećete pomešati. Ukus gelata je puniji i teži.

gelato

Služi se na višim temperaturama i svojom teksturom vas može podsetiti na fil za tortu. Nemojte očekivati klasičan sladoled i bićete pozitivno iznenađeni ovom osvežavajućom poslasticom neočekivane strukture. Neki od najpoznatijih ukusa koje ne smete da preskočite da probate kada odete u Italiju svakako su ukus tiramisua, i pistaća.

Nažalost, vreme je da privedemo kraju naše slatko putovanje

Verujemo da su vam prve gastronomske asocijacije vezane za Italiju do sad bile pizza i pasta, ali se nadamo da ćete asortiman obogatiti ovim vanvremenskim desertima. Od navedenih delicija jedino je panna cotta karakteristična za sva godišnja doba, iako, ruku na srce, nabolje pristaje letu i idealna je kombinacija sa svežim jagodama. Nakon malo detaljnijeg upoznavanja sa ova tri specijaliteta sledi nešto teži zadatak – odabir glavnog deserta za naredni period.

Bilo da odaberete panettone, panna cottu ili gelato – nećete pogrešiti. Samo vam možda bude bilo potrebno vreme da otkrijete svoju omiljenu kombinaciju ukusa.

gelato

Ako ste se odlučili za gelato, predlog je da posetite Italiju i probate dela italijanskih poslastičara. Ako vam je ipak za oko zapala panna cotta, testirajte svoje kulinarske veštine ove praznične sezone! Za one kojima je prvi izbor panettone imamo dobre vesti – recept koji garantuje ukusan kolač, ili bogat asortiman već spremljenih kolača koji možete potražiti na našem sajtu.

Koji desert vama zvuči najprimamljivije?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?