Koju kafu Vi preferirate?

Koju kafu Vi preferirate?

Većina odraslih ne može da zamisli dan bez kafe. Nekima je neprikosnoveni ritual, dok je nekima „neophodna“ za adekvatno funkcionisanje. U njoj se može uživati natenane, uz prijateljski razgovor, ili može predstavljati trenutke kada smo sami sa svojim mislima. Danas, možete piti skoro bezbroj vrsta kafe, a svaka od njih ima bar nekoliko hiljada obožavalaca. Svojevrstan pandan čaju, kafa se probila i u svet slatkiša, pa ćete tako često pronaći keks sa ukusom kafe, kolače, ali i koktele. U nastavku teksta ćemo Vam približiti kafu, kao i neke od njenih raznoraznih oblika, a Vi nam možete dati odgovor na pitanje koju kafu preferirate.

Odakle potiče kafa?

Odakle potiče kafa?

Da bismo danas uživali u kafi bilo je neophodno da kafa nastane kao naširoko obožavani napitak. Kao i većina drugih plodova, zrna kafe, tačnije njihove blagodeti, su otkrivene slučajno. Postoji više legendi o otkriću kafe, ali jedna od najpoznatijih je da je jedan etiopijski farmer primetio da se njegove koze čudno ponašaju nakon konzumacije zrna kafe. Ne znajući šta je u pitanju, odneo je ta zrna lokalnom svešteniku, koji ih je, potom, bacio u vatru. Nakon što se prostorijom raširio prijatan miris, odlučeno je da se zrna preliju vodom u šolji, i tako je, sudeći po legendi, nastala kafa. Druge legende poreklo kafe vezuju za Jemen, iako je verovatnije da je nastala u Etiopiji, odakle je pronašla svoj put do Jemena. Na arapskom poluostrvu se kultiviše u 15. veku, a danas je dostupna skoro svakom i skoro svuda.

Neke od najvoljenijih vrsta

Domaća, odnosno turska, kafa se na ovim prostorima ispija vekovima. Njena popularnost ne jenjava, uprkos prisustvu mnogo modernijih varijanti obogaćenih raznoraznim aromama. Pravi ljubitelji kafe priznaju samo sveže mlevenu kafu, pripremljenu i posluženu na propisan način, u posebnoj džezvi i šoljicama. Ukoliko ste i vi ljubitelj tradicionalne, crne, kafe onda će Vas oduševiti jaka mlevena kafa, ili sveže mlevena kafa uobičajene jačine. Ako Vam prija intenzivnija kafa, onda je za Vas espreso kao poručen – ispija se brzo, služi se u manjim šoljicama, ali uprkos tome, intenzitet mu je jači od “obične” kafe. Za one malo zahtevnije, tu je čuvena Moka. Moka kafa se pravi dodavanjem aroma običnom espresu. Međutim, prava Moka je vrsta kafe koja je prirodno obogaćena aromom čokolade, i kao takva, ne zahteva nikakve dodatke, a očarava svakog degustatora već nakon prvog gutljaja. Kad smo već kod varijacija koje nastaju od espresa, ljubitelji kremastih napitaka obožavaju makijato – espreso kom je dodato mleko. Kapućino, tačnije kapučino, je još jedna italijanska kafa koja podrazumeva espreso osnovu, toplo mleko, i mlečnu penu. Naveli smo neke od najtraženijih kafa, ali smo tek zavirili u prostranstva ovog aromatičnog asortimana.

Sveopšta popularnost kafe

Skoro u svakom filmu, ili seriji, ćete ugledati bar jednog lika kako ispija šoljicu kafe, bilo da je pod stresom, u društvu, ili zamišljeno gleda kroz prozor. Utkana je u svakodnevne rituale toliko da smo prestali da primećujemo tu činjenicu. Tokom poslednje decenije je, takođe, lanac Starbucks postao opšte poznat zahvaljujući svojoj kafi koja obiluje aromom bundeve čineći je sjajnim jesenjim izborom! Današnjica je pravi raj za ljubitelje ovog dragocenog napitka pred kojima je nebrojeno mnogo izbora po pitanju ukusa, veličine, ali i načina konzumacije. Pored kafe u vidu napitka, u njenoj aromi možete uživati i tokom degustacije pojedinih slatkiša, kao što je npr. neodoljivi tiramisu ili Loison čajni biskviti sa ukusom kafe. Pronašla je svoj put i do sveta koktel majstora pa će pojedini rado odabrati društvo Belog Rusa.

 Sveopšta popularnost kafe

Da li ste za jednu šoljicu?

S obzirom na činjenicu da danas kafu možete pronaći u zrnu, sveže mlevenu, u kapsulama, i kesicama, sa šećerom, mlekom, ili dodatim aromama, svako može pronaći bar jedan ukus po svojoj meri. Bilo da je birate zbog dizanja energije i preko potrebnog razbuđivanja, ili uživate u čulnim zadovoljstvima koje Vam pruža, kafa je mnogima omiljeni, neizostavan, deo dana. Koju kafu Vi preferirate?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?