Kako dekorisati uskršnju trpezu?

Kako dekorisati uskršnju trpezu?

Poslednjih par godina uskršnje dekoracije preplave sve radnje, nevezano za njihovu delatnost, stvarajući nam podsvesni pritisak da raspolažemo nedovoljnim brojem zečeva, ukrasnih jaja i odgovarajućih korpica. Neki od nas će posustati pred čarima konzumerizma, i i ove godine promeniti ceo dekorativni asortiman, birajući neku novu pastelnu nijansu. Ukoliko nemate vremena ili novca za obnavljanje celog prazničnog estetskog asortimana, ostanite s nama i ispratite par predloga vezanih za aktuelnu temu – kako dekorisati uskršnju trpezu?

 

Iskoristite dekoraciju koju posedujete

Ukoliko volite ovaj praznik velika je verovatnoća da već posedujete tematsku dekoraciju. Nije neophodno da svake godine obnavljate svoj asortiman. Istražite šta imate, možda ste zaboravili na neki predmet, ili Vam sine ideja kako da oplemenite neki od njih malim promenama – konkretni primeri: dodavanje mašnica zečevima ili korpicama, ili drugačiji aranžman ukrasnih jaja.

 

Kako-dekorisati-uskršnju-trpezu?-2

 

Potražite inspiraciju u prirodi

Ne mora sve da bude proizvedeno u fabrici da bi bilo „dovoljno vredno ili „dovoljno lepo“. Umesto veštačke trave, upotrebite pravu i dodajte par svežih cvetova, koji će svojim jarkim bojama, u Vaš dom, uneti vedrinu i radost. Ukoliko kačite ukrasna jaja, pronađite granu na obližnjem drvetu ili žbunu i iskoristite je kao postolje. Ako ne volite rustičan izgled možete je obmotati satenskim trakama i tako joj promeniti boju i teksturu. Ukoliko imate vremena, možete prelakirati ili obojiti samo određene delove i tako usaglasiti boju grane sa ostalim akcentnim bojama.

Kako-dekorisati-uskršnju-trpezu?-3

 

Budite umereni prilikom dekorisanja

Nemojte dozvoliti da se tokom ručka sudarate sa keramičkim zečevima. Pretrpana trpeza nije ni vizuelno dopadljiva, ni praktična. Dekoraciju fokusirajte na sredinu stola, ili, ukoliko je Vaš trpezarijski sto dovoljno velik, možete je rasporediti u više grupica. Ako imate mlađe ukućane, ili planirane goste, pored svakog tanjira postavite mini dekoraciju. Ova mini dekoracija može biti jestiva, što će mališane posebno obradovati. Još jedna opcija je da u pitanju budu sitni poklončići, koji će ostati kao lepa uspomena na zajednički provedeno vreme.


Dajte
 novu svrhu predmetima

Potražite staklene činije, tegle i vaze. Svaki od ovih predmeta Vam može olakšati proces dekoracije. Umesto grupice razbacanih predmeta, možete ih složiti u teglu. Ako prilikom ovog procesa završite sa previše praznog prostora u tegli, možete u nju ubaciti jestiva dekorativna jaja. Uvek možete, naravno, u vazu staviti sveže cveće, koje samo po sebi pruža izvanredan estetski ugođaj. Raznobojne lale su naročito zahvalne za ovaj korak, jer imaju malo latica, i elegantnog su izgleda pa se lako uklapaju uz svaki stil. 

Kako-dekorisati-uskršnju-trpezu?-4

 

Dekorišite hranom

Ovo je jedan od najefikasnijih, najjeftinijih i najefektnijih načina dekoracije. Salata ne mora da bude dosadnaisecite čvršće sastojke u obliku zvezdice, ili u providnu posudu poslažite sastojke veselih boja vodeći računa o slojevima. Filovima torti dodajte šarene čokoladne bombonice i razveselite najmlađe degustatore. Odaberite neku slatku deliciju zanimljivog preseka kao što je Loison Agrumi Panettone i zahvaljujući kandiranim komadićima voća, svako parče će zašareniti desertni tanjir.  Samo Vaša mašta je granica. Sad je pravi trenutak da oslobodite svoju kreativnost!

Kako-dekorisati-uskršnju-trpezu?-5

 

Zabavite se!

Možda nemate vremena, ili volje, za sprovođenje navedenih ideja u delo. Čak i to je lako rešivo! Običan, monoton, set tanjira ćete lako ulepšati jarkim salvetama. Ako stremite balansu onda odaberite salvete koje se slažu uz akcentne boje Vaše dekoracije. Jednobojne salvete su, ovaj put, zahvalnije za kombinovanje, i ostaviće Vam više prostora da se razmašete prilikom ostalih koraka dekorisanja.

Praznici su, hteli mi to da priznamo ili ne, stresan period, i u jurnjavi oko pripreme poklona i svečane trpeze, često zaboravimo da uživamo. Svaki od praznika bi trebalo da ima samo jedan cilj, a to je provođenje kvalitetnog vremena sa našim najbližima. Da li ste već smislili kako ćete zašareniti Vaš svečani ručak? Imate li Vi neku preporuku kako dekorisati uskršnju trpezu?

Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?