Kako da sami napravite marcipan?

Kako da sami napravite marcipan?

Marcipan je poslastica koja je sveprisutna širom Evrope, naročito za vreme zimskih praznika. Međutim, neretko ćete naići da marcipan ljudi ili ne podnose, ili ga obožavaju. Zašto je to tako? Marcipan ima intenzivnu slatku aromu, koja je dominantna i preplavljujuća, pa ljubitelji malo lakših slatkiša izbegavaju marcipan u širokom luku. Ipak, on ne mora biti centralni, odnosno glavni, sastojak kolača, možete ga koristiti za ukras ili kao fondan. Uprkos popularnosti, nije dostupan u svim prodavnicama, bar ne u svom čistom obliku, pa smo za Vas pripremili par saveta kako da sami napravite marcipan.

Šta je to marcipan?

Ako ga ne volite, možda ga još uvek niste videli u njegovoj izvornoj formi – u pitanju je čvrsta pasta od badema, najčešće u komadu od 100, 200 grama, oblikovana u kvadar ili valjak. Dovoljno je mekana pa se lako može preoblikovati i upotrebiti za pravljenje raznoraznih slatkih delicija. Danas ćete ga najpre pronaći u čuvenim Mocart kuglama, neizbežnom austrijskom slatkišu, koji je nastao u Salcburgu gde je lokalni poslatičar napravio ove kuglice u čast genijalnog kompozitora.

Poreklo marcipana još nije precizno utvrđeno, jer se njegove varijacije mogu pronaći u više država. Spominje se i u starim istorijskim spisima Kine, Persije odnosno Irana, Španije, Nemačke, dok se Mađarska danas diči Muzejem marcipana lociranim u Sentandreji, gradiću blizu Budimpešte.

Brz i lak recept za pravljenje marcipana

Bilo da ste redovan konzument ili tek želite da probate marcipan, ovaj recept će i početnicima olakšati proces pravljenja, jer ne zahteva pola dana mukotrpnog truda, sastojke je lako nabaviti, a nije vam potrebna nikakva zavidna kulinarska poslastičarska veština.

Osnovni sastojci su badem, šećer, i voda. Sirov badem je potrebno blanširati i ukloniti mu opnu. Da bi mlevenje bilo lakše, potrebno ga je prosušiti, na vazduhu, par sati, ili u rerni na niskoj temperaturi. Obezbedite istu gramažu šećera u prahu, ili kristal šećera koji ćete fino samleti. U jednoj posudi sjediniti mlinom samleven badem i šećer u prahu. Tu smesu je potrebno još jednom ispasirati kroz aparat ne bi li smesa postala kompaktna. Vodu dodajete dok ne postignete željenu elastičnost i teksturu. Ukoliko previše dugo budete smesu blendali postoji verovatnoća da ćete dobiti puter od badema, ili da će smesa kasnije biti premasna, pa je potrebno da vodite računa, i da, ako već koristite blender, to bude brzo izvedeno. Umesto vode možete dodavati i šećerni sirup odnosno vodu u kojoj ste prethodno rastvorili manju
količinu šećera.

Neodoljive komplementarne arome

Iako je lep sam po sebi, marcipan ćete retko sresti u izvornom obliku. Uglavnom je bar preliven čokoladnom glazurom, osim kada je u pitanju smesa koja će biti korišćena za pravljene kolača. Ako se odvažite i sami napravite svoju marcipan smesu oblikujte je u kuglice ili kockice i umačite u sveže istopljenu čokoladu po želji. Zbog količine šećera, preporuka je da izbegavate belu čokoladu. U samu smesu možete dodati malo ruma, ružine vodice, ili ekstrakta vanile. Često ćete sresti kombinacije marcipana i nugata, marcipana i višanja, kao i marcipana i pistaća.

Što se tiče uparivanja sa pićima, njegova intenzivna aroma zahteva jednostavna pića, ili pića komplementarnih nota kao što je npr. Bejlis. Možda, pak, želite da probate piće čiji ukus neodoljivo podseća na marcipan? Pravi izbor je Disaronno Amareto. Prilikom degustacije, jasno ćete prepoznati badem, dok prateće note pomažu u distinkciji ovog orašastog voća.

Vreme je za marcipan!

Marcipan je vekovima inspiracija poslastičarima širom Evrope, dok je, doduše najčešće u svom izmenjenom obliku, stigao i do drugih krajeva sveta. Danas ga možete pronaći i u komercijalnim slatkišima, ali samu, čistu, smesu nije tako lako nabaviti. Dobra vest je da uspeva i amaterima, a da ukusom često uspeva da nadmaši kupovne varijante. Nadamo se da smo Vam bar nekim od saveta uspeli da približimo naizgled pretežak zadatak – kako da sami napravite marcipan.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?