Kako da napravite sami svoj pesto sos?

Kako da napravite sami svoj pesto sos?

Pesto je nastao u Italiji, odakle je pronašao svoj put do srca ljubitelja testenine širom sveta. Prepoznatljiv je po svojoj upečatljivoj zelenoj boji, ali i nezaboravnom ukusu. Pravi pesto je, naravno, najbolje probati upravo u Italiji, ili u nekom od eminentnih restorana italijanske kuhinje. Međutim, ukoliko znate koji su Vam sastojci neophodni za pripremu, možete rekreirati sasvim zadovoljavajući pesto, u okviru svoje kuhinje, čak i ukoliko se ne biste svrstali u vrsne, vešte, kuvare. Ostanite uz nas i uputićemo Vas kako da napravite sami svoj pesto sos.

Šta čini pesto sos?

Nastao je u Đenovi, a stručnjaci tvrde da je ime dobio od oblika italijanskog glagola pestare, koji znači usitnjavati. Jednom kada se upoznate sa procesom pravljenja postaće Vam brzo jasno zašto je to tako, ali prvo, koji su to neophodni sastojci ovog sosa? Uobičajeni pesto se pravi od bosiljka, soli, maslinovog ulja, sira (najčešće se koristi parmezan), pinjola, i belog luka. Postoje određene varijacije, ali što više budete eksperimentisali sa sastojcima, to ćete se više udaljavati od originalnog, nezamenjivog recepta.

Cinija sa pesto sosom

Korak po korak

Da biste spremili pesto sos, idealno bi bilo da posedujete avan i tučak, naročito ukoliko je avan keramički. Na taj način se sastojci usitnjavaju natenane, sve dok se ne dobije ujednačena, odnosno homogena, tekstura sosa. Pošto je to retko slučaj, možete koristiti i blender, ili neki sličan aparat za usitnjavanje hrane.

Neophodni sastojci:

- 2 šoljice svežeg bosiljka (samo listovi, bez peteljki)
- 2 kašike (supene) prženih pinjola (ili, ukoliko Vam nisu dostupni, ili ne znate gde da ih nabavite, upotrebite orah ili badem kao zamenu)
- 3 čena belog luka
- Pola šoljice kvalitetnog maslinovog ulja (najbolje je da odaberete ekstra devičansko maslinovo ulje)
- Pola šoljice izrendanog parmezana (bitno je da sir bude usitnjen zbog lakšeg i kompaktnijeg sjedinjavanja)
- So, po želji

Pre blendera, pinjole blago propržite na tiganju. U blender, zatim, stavite bosiljak, luk, i pinjole, pa izblendajte do ujednačene teksture. Neko dodaje bosiljak izblendanom luku i pinjolama, ali izmena ovih koraka ne pravi veliku razliku, dok na sledeća dva koraka treba obratiti pažnju. Smanjite brzinu i postepeno sipajte maslinovo ulje. Na kraju dodajte i parmezan. Kada je sos zadovoljavajuće gustine i izgleda, prespite ga u odgovarajuću posudu.

Par dodatnih saveta

Bosiljak je neophodna osnova, međutim, dešava se da profesionalni kuvari, ali i gastronomski amateri, eksperimentišu. Bosiljak menjaju drugim listovima, kao što su npr. listovi korijandera, ili preskaču začinsko bilje, i koriste tikvice, ili čak avokado. Potrudite se da ostanete verni gore navedenom spisku sastojaka, a za početak možete menjati gore navedene količine namirnica. Takođe, ukoliko ne planirate odmah da ga konzumirate, odložite ga u frižider, ali tako što ćete na sam vrh sosa sipati malo maslinovog ulja, da prekrije površinu sosa. Na taj način ćete sprečiti da sos oksidira i promeni boju. Svakako ga upotrebite u roku od 2, 3 dana ili ga zamrznite za kasniju upotrebu. Mada, ruku na srce, najlepši je kad je svež, jer se tad arome tek otpuštaju i prepliću, ne gubeći na intenzitetu. Ako pitate nekog iz Italije vrlo verovatno će Vam preporučiti da ovako napravljenom sosu dodate mrvicu
soli, malo sveže ceđenog limunovog soka, kao i da polovinu količine parmezana možete zameniti pekorinom, koji će pestu dati blago prodimljenu notu.

Pesto sos u tanjiru na stolu

Da li volite pesto?

Što se tiče kombinovanja sa vrstom testenine, to zavisi od Vaših ličnih preferencija – neko voli makarone i pesto, dok neko obožava špagete. Na samom kraju pripreme jela možete dodati i sušeni paradajz, dižući aromatičnost i mediteranski šmek na viši nivo. Ukoliko Vam, iz nekog razloga, priprema ovog sosa ne uspe, uvek ga možete pronaći u kupovnoj varijanti kao što je Mazza pesto sos.


Uz koju testeninu Vi birate pesto sos?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?