Kako da napravite primamljivu čokoladnu glazuru

Kako da napravite primamljivu čokoladnu glazuru

Čokoladna glazura je u svetu poslastičarstva sinonim za jednostavnu eleganciju koja ne izlazi iz mode. Razlog za to je njena lako uklapajuća priroda, a pre svega izvanredan ukus. Ukrasiće i obogatiti svaku poslasticu. Dok bi se istinski sladokusci izjasnili da nema loše čokoladne glazure, ipak zahteva bar malo umešnosti pored adekvatnog odabira sastojaka visokog kvaliteta. Ako je i estetski faktor u igri, onda se poduhvat usložnjava i cilj postaje savršena glazura bez grudvica, ujednačene boje i teksture. Možda zvuči kao nemoguć zadatak, ali moguća je izvedba i u kućnim uslovima, naročito ukoliko ispratite par saveta kako da napravite primamljivu čokoladnu glazuru.

Šta je čokoladna glazura?

Na prvi pogled pitanje izgleda suvišno, ali se često laici zbune i pomešaju glazuru i ganaš. Čokoladna glazura se pravi najčešće samo od otopljene čokolade i ulja, dok ganaš podrazumeva kombinaciju čokolade i slatke pavlake. Pored prekrivanja torti i kolača, ganaš može poslužiti i kao zamena za fil. Iako je uobičajeno da se i za glazuru i za ganaš koristi crna čokolada, odnosno čokolada za kuvanje, možete naići i na druge nijanse čokolade.

Najbrži i najlaši način pripreme

Ponekad nam je potrebno da glazuru napravimo brzo, efektno i bez puno utroška vremena. Za taj slučaj je tu najjednostavnija glazura za koju je potrebno 100 grama čokolade i dve kašike ulja. Da bi se čokolada lakše otopila, prethodno je izlomite na sitne komade ili, ako Vam se baš žuri, onda je narendajte. Idealno je da je topite na pari, na srednjoj temperaturi, uz lagano mešanje. Kad se sva čokolada istopila, dodajte joj ulje, dobro ih sjedinite i odmah prelijte željenu poslasticu.

Što se ganaša tiče, za njega je potrebno 100 grama čokolade i 200 mililitara slatke pavlake. Slatku pavlaku je potrebno da zagrejete u šerpi, i da pre nego što prokuva dodate iseckanu čokoladu. Šerpu skinite sa ringle, sačekajte par minuta, zatim sve dobro izmešajte, i ganaš je spreman za prelivanje. Ukoliko ganaš ostavite da se slegne i prohladi, postaće čvršći i kao takav može biti osnova za čokoladne praline ili filove.

Mikrotalasna je takođe opcija za pripremu, ali će Vam svaki poslastičar preporučiti kuvanje na pari.

Par trikova

Sve zvuči jednostavno, ali Vaš čokoladni preliv ne izgleda zadovoljavajuće? Postarajte se da odaberete kvalitetnu čokoladu koja nije preterano slatka. Takođe, uvek je dobro usitnite ne bi li se lakše i ravnomernije istopila. Koristite suve i čiste posude, bez ostataka filova ili suvih sastojaka. Nemojte dozvoliti da se čokolada ili slatka pavlaka pregreju! Masu nemojte sjedinjavati mutilicom, rupičastim kašikama ili varjačama jer tako u preliv može ući vazduh, pa se mogu pojaviti mehurići. Glazuru ili ganaš prelivajte brzo i koristite dugačak i širok nož koji će Vam pomoći da tekstura bude ujednačenija.

Imajte na umu da je, ruku na srce, za konzumente delicije koju pripremate ukus daleko važniji, ali čak i neuspelu glazuru možete popraviti! Ponovo prelijte drugom bojom čokolade praveći neobične šare. Takođe, na Vama problematične delove poređajte slatkiše koji su u tonu sa celokupnim ukusom poslastice. Ukoliko je poslastica voćna, neka to budu Sorini žele bombone koje će svojim raznolikim bojama i ukusima najaviti kompleksnost i osvežavajuće note. Ako je poslastica mlečna, kremasta, ili čokoladna, neka glazuru ukrase Sorini Gianduiotti čokoladne praline, ili Sorini dvobojne čokoladne praline punjene lešnik kremom. Pored dodatnog sloja koji je vizuelno privlačan, ovi slatkiši će upotpuniti i sam ukus s ljubavlju kreirane slatke delicije.

Da li volite čokoladnu glazuru?

Retko kad ćete naići na tortu ili kolač koji nema neodoljivi čokoladni sloj. Međutim, glazure se koriste i za krofne, kao i za skoro ceo asortiman čuvenih slatkih stolova. Ukrašene šarenim mrvicama, kokosom, ili mlevenim keksom, izmamljuju osmeh na lice. Uz par saveta lako ćete postati ekspert i za tili čas ćete praviti savršenu glazuru bez neravnina koju će “kvariti” samo uzimanje parčadi ili, u slučaju komadnih kolača, zagrižaji nestrpljivih sladokusaca.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?