Kako da napravite lazanju s povrćem?

Kako da napravite lazanju s povrćem?

Sama reč lazanja nas podseća na vatrostalnu posudu, sveže izvađenu iz rerne, iz koje se šire mirisne arome, uz tragove pare, vrućeg, tek spremljenog obroka. Najčešće se sprema sa mlevenim crvenim mesom, ali postoje recepti i za malo lakšu varijantu – bez mesa. Za isprobavanje sledećeg jela Vam nisu potrebni egzotični sastojci, niti je neophodno da provedete sate i sate u kuhinji. Pred Vama je par smernica koje će Vam u par koraka otkriti kako da napravite lazanju s povrćem.

Šta je to lazanja?

Ono bez čega lazanje ne postoje su svakako kore. Ukoliko ste raspoloženi kore za lazanju možete praviti sami, dovoljno je da potražite neki stari italijanski recept, uložite ljubav i trud, i rezultat sigurno neće izostati. Međutim, danas, retko ko ima vremena da sprema bilo koji oblik testenine od nule, pa velike kompanije, širom sveta, prate potrebe tržišta. Za Vas u ponudi imamo kore za lazanju La Pasta di Camerino, koje se prave po starom receptu, od pažljivo biranih sastojaka italijanskog porekla, i čijem se procesu izrade pristupa znalački i natenane. Naime, sva testenina La Pasta di Camerino kompanije se suši dugo, na niskim temperaturama, čime se osigurava očuvanja nutritivnih vrednosti. Kore vrhunskog kvaliteta imate obezbeđene, vreme je za kulinarski podvig!

 

Ukusna lazanja sa povrcem u tanjiru

Neophodni sastojci i detaljna priprema

Kad ste nabavili kore, postarajte se da ispratite uputstva za njihovu pripremu (neke kore je neophodno termički obraditi pre slaganja u tepsiju, dok neke ne zahtevaju taj korak). Kao što sam naslov kaže, ova lazanja se pravi bez mesa, varijacije su dozvoljene, i poželjne, ali ako niste sigurni koje povrće biste odabrali, ispratite naše predloge i spremićete lazanju za tili čas.


Povrće birajte sezonski, ne bi li sama lazanja bila ukusnija, a finalna lista zavisi od Vaših preferencija. Idealno je da odaberete papriku, tikvice, šargarepu, šampinjone, crni i beli luk, zbog njihove teksture i komplementarnih aroma. Potrebno je da povrće usitnite na jednake delove, i da ga prvo propržite u tiganju dok ne dobije zlatnu boju, ili dok ne omekša. Možete ga i skuvati.


Na Vama je da odaberete da li ćete lazanju zalivati prelivom od paradajza, ili prelivom od sira. Ukoliko birate preliv od paradajza, možete se odlučiti za domaći kuvani paradajz, njegovu industrijsku varijantu, ili slojeve lazanje možete zalivati pulpom od paradajza. Ako se odlučite za preliv od sira, birajte sireve koji su jačeg ukusa, i preliv pravite s mlekom. Jedan od najjednostavnijih recepata za preliv od sira podrazumeva pola litre mleka, par kašika brašna, malo putera, i 100 grama rendanog sira po izboru (najbolji su tvrdi, zreli sirevi, ili sirevi koji se lako tope). Priprema podrazumeva mešanje mleka, putera, i brašna na srednjoj temperaturi
dok ova smesa ne dostigne homogenu strukturu i dok ne dođe do vrenja. Mešajte još 2 minuta, sipajte sir, pa zatim nastavite da mešate dok se sav sir ne istopi. Ovako napravljen preliv je odmah spreman za upotrebu.


U previđenu tepsiju prvo sipajte povrće, dovoljno da napravite ravnomeran sloj, zatim taj sloj prekrijte korama, a kore zalijte odabranim prelivom. U oba sloja – sloj od povrća i preliv, možete dodati začine po želji, od začinskog bilja do sveže mlevenog crnog bibera. Pazite da ne preterate, jer sir koji ste odabrali može biti već dovoljno aromatičan. Nastavite sa slojevima u istom maniru, a na samom kraju lazanju zalijte prelivom i stavite je da se peče u prethodnu zagrejanu rernu. Nakon četrdesetak minuta, kada je gornji sloj mestimično braon, ili kad ugledate mehuriće, lazanja je spremna za vađenje i preko potrebno hlađenje.

Zapecena lazanja sa povrcem u beloj posudi

Koju lazanju Vi volite?

Jednom kada usavršite baš Vaš recept za lazanju sa povrćem, imaćete spremnu opciju za brz i hranljiv ručak. Pored novina u svakodnevnoj ishrani, lazanja s povrćem Vam pruža priliku da iskoristite povrće koje ste kupili, pa zaboravili na njega. Da li uvek pravite lazanju s mesom ili ste raspoloženi da probate i ovu šareniju varijantu?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?