Kako da izgrilujete povrće?

Kako da izgrilujete povrće?

Ukoliko želite da poboljšate svoje zdravlje, promenite jednoličnu ishranu, ili samo želite da počnete da jedete više povrća, grilovano povrće može biti rešenje. Kuvano povrće se često izbegava zbog ne toliko intenzivnog ukusa, što nikako nije slučaj sa grilovanim povrćem. Možda ste par puta probali da izgrilujete povrće, ali niste bili zadovoljni rezultatom? To ne znači da grilovano povrće nije za Vas. Moguće je da ste napravili jednu ili par grešaka u procesu pripreme pa se desilo da povrće bude presušeno ili nedovoljno pečeno. Ispratite sledeće savete za grilovanje povrće i saznajte kako da izgrilujete povrće.

 

Sta Vam je potrebno za grilovanje povrca?

Šta Vam je potrebno za grilovanje?

Postoji više načina grilovanja! Međutim, ukoliko živimo u stambenoj zgradi, roštiljanje nam, nažalost, nije lako dostupna opcija. To ne predstavlja problem! Povrće možete grilovati u posebnom tiganju, ili Vam mogu poslužiti rešetka i rerna. Naravno, mislimo na rešetku koja se dobija uz odgovarajuću posudu. Time ćete obezbediti da višak vode, ukoliko ga bude, curi u spomenutu posudu, a da povrće zadrži, ili, dobije hrskaviju strukturu. Mogu da posluže i obični tiganji, ali u tom slučaju povrće neće imati onaj neodoljivi roštilj izgled u vidu potamnelih grill pruga.


Nije svako povrće idealno za grilovanje

Dobro ste pročitali, iako, u teoriji, sve može da se ispeče, postoji povrće koje je savršeno za proces grilovanja! Verovatno Vam na pamet prvo padaju tikvice, ili šampinjoni, ali čak i povrće koje do sad niste imali priliku da probate grilovano može biti sjajan izbor! Očigledan izbor je i paprika, kao i plavi patlidžan, čak i crni luk, naročito ukoliko se nalazi u blizini mesa. Međutim, i povrće koje, na prvi pogled, nije stvoreno za grilovanje, rezultira preukusnim zalogajima. Ukoliko se odlučite za karfiol, isecite ga na odreske jednake debljine, da se cvetovi ne bi rasuli. Isto važi i za brokoli, mada je mnogo manji od karfiola pa ga možete grilovati celog. Šargarepe, asparagus, i artičoke su, takođe, sjajan izbor. Obratite pažnju, i šargarepe i artičoke je neophodno prvo malo prokuvati. Iako je kuvani kukuruz tradicionalan način spremanja ove namirnice, i grilovan kukuruz će lako steći obožavatelje – daleko je manje sočan, ali je zato hrskaviji i intenzivnijeg ukusa. Paradajz takođe može biti izgrilovan, ali je neophodno nadgledanje da ne bi pukao (ili ga možete grilovati prepolovljenog). Samo obratite pažnju, paradajz ima dosta vode. Možete se odlučiti za čeri paradajz koga možete grilovati celog.

 

Neophodna priprema prilikom grilovanja povrca

Neophodna priprema

U zavisnosti od povrća, jedan od prvih koraka može biti uklanjanje kore, ili, u nekim slučajevima, kora čuva ukus i sokove. Kao što je već spomenuto neko povrće je neophodno prokuvati pre grilovanja. Međutim, nijedno povrće ne zahteva prethodno potapanje u vodu ili marinadu. Postarajte se da svo povrće bude približno jednake debljine, i vodite računa – ne treba svakoj vrsti povrća jednako vreme da bi se postigao savršen rezultat. Ukoliko želite da začinite povrće, tek nakon što ga premažete uljem, dodajte mu začine po želji. Maslinovo ulje je sjajan izbor za grilovanje! Naneseti ga direktno na plod i utrljajte prstima. Nemojte se iznenaditi ako neko povrće brzo upije ulje, mala je verovatnoća da ste ga naneli nedovoljno. Idealno bi bilo da temperatura, zbog osobina ovog ulja, ne prelazi 180 stepeni. Što se začina tiče, možete staviti i samo so, ali ukoliko ste navikli da jedete začinjena jela onda Vam je Vaša mašta granica – ljuta aleva paprika, origano, mešavine začina, izbor je na Vama. Preko krompira možete postavite i grančice ruzmarina, koje će ga aromatizovati do mediteranskog nivoa. Birajte suve, praškaste začine ili sveže biljke. Cilj je da eliminišemo višak vode, a ne da je dodajemo.


Zašto grilujemo povrće?

Možda ste se jednom ili više puta, čitajući ovaj tekst, zapitali zašto grilujemo povrće kada postoje jednostavniji načini pripreme. Iako smo navikli na povrće u raznim vrstama salata, povrće može biti sjajan prilog bilo kom mesu i kad ga dobro izgrilujemo. Ukoliko Vam je neko povrće dosadilo, eksperimentišući sa grilovanjem možda pronađete nov način pripreme koji će mu znatno promeniti ukus, a Vama doneti nove nivoe uživanja. Takođe, ovako pripremljeno povrće ima poseban karamelast i blago prodimljen ukus, naročito ukoliko se ceo proces pripreme odvijao na roštilju. Lepo vreme donosi i prilike za boravak i pripremu hrane u prirodi, taman da oprobate naše savete kako da izgrilujete povrće.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?