Francuska – zemlja parfema, slatkih delicija, i romantike

Francuska – zemlja parfema, slatkih delicija, i romantike

Koje Vam sve asocijacije padnu na pamet kada se spomene Francuska? Od poljupca do brkova, preko Pariza do Luvra, ova zemlja je vekovima simbol za ljubav i raskoš. Pored slikara, koji su u Parizu tražili inspiraciju, muze, ali i neodoljivo francusko vino, ovaj grad i dan danas vrvi od umetnika svih vrsta. Među te umetnike, svakako, možemo svrstati i francuske poslastičare, koji oduševljavaju, kako stanovnike Francuske, tako i svakog ko Francusku poseti. Parfeme Vam ne možemo ponuditi, romantiku morate pronaći sami, ali smo tu da Vas upoznamo sa najpopularnijim slatkim delicijama poreklom iz Francuske.

Eklerli preliveni cokoladom na stolu

Sofisticirani ekleri

Iako možete naći na podatak da je u pitanju holandski specijalitet, ekleri su nastali u Francuskoj tokom 19. veka. Istina je da su se jedno vreme zvali holandsko pecivo, ali jedan od francuskih poslastičara je odlučio da prestane da ih valja u seckane i mlevene bademe i da počne da ih filuje i preliva čokoladom. Duguljastog su oblika, punjenje uglavnom podrazumeva fil neutralnijeg ukusa, ali čokolada je neizostavan sastojak.

Slika profiterola na tanjiru na stolu

Sočne profiterole

Ovi slatki zalogajčići se prave po receptu iz 19. veka, iako su se i par vekova ranije služili po tadašnjoj Francuskoj, ali i Italiji. Istoričari tvrde da je kuvar Katarine Mediči kreirao profiterole prilikom njenog dolaska na francuski dvor. Danas ovaj slatkiš možete pronaći širom sveta, ali će Vam biti izrazito drag u Francuskoj, sa njihovim testom, i preukusnim kremovima. Najlakše je profiterole opisati kao male princes krofne, punjene neutralnim filom, i prelivene čokoladom!

Raznobojni makarons

Čuveni makaronsi su osvojili svet pre par godina, i njihova popularnost ne jenjava! Svi ih vezujemo za Francusku, ali istoričari tvrde da su nastali u Italiji, u okolini Venecije, gde su prvi put proizvedeni u jednom od manastira. U Francusku stižu sa Katarinom Mediči, tokom 16. veka, a svoj prepoznatljivi oblik dostižu početkom 20. veka kada je unuk Luja Ernesta Ladurea, predložio spajanje dva keksa, sa filom između. Možete ih pronaći u raznim ukusima, ali i raznim bojama, što ih čini rado viđenom poslasticom na svim vrstama zabava, naročito kada su u pitanju dečiji rođendani. Ako posetite Francusku i budete želeli da probate najukusnije makaronse, nikako nemojte da propustite upravo Ladurée makaronse!

Zapečeni krem brule

Kao i oko ostalih deserata, i oko krem brulea se odvija rasprava da li je engleskog, španskog, ili francuskog porekla. Svaka od zemalja ima svoju verziju, a francuska nosi naziv crème brûlée odnosno krem brule. Puding se peče u posudi sa vodom, pa se zatim hladi nekoliko sati. Nakon hlađenja, posipa se šećerom koji se zatim karamelizuje paljenjem i ovako pripremljen desert se služi odmah da bi konzumenti uživali u kontrastu toplog i hladnog. Sam puding može biti začinjen raznim dodacima, kao što topinzi mogu varirati od tečnih u vidu npr. likera, do sitno seckanih orašastih plodova. Međutim, originalna varijanta krem bruela je jednostavna, ali nezaboravno efektna.

Neizostavni kroasani

Za kroasane ste sigurno već čuli, ali iako Vam mogu zvučati suviše obično, jednom kad probate francuski kroasan, postaće Vam jasno zašto se Francuzi kao nacija ponose njim, kao i zašto je skoro svakom jedna od prvih asocijacija kada se spomene ova zemlja. Pravi francuski kroasan podrazumeva umešnost onom ko ga pravi, najkvalitetnije sastojke, ali i ljubav uloženu u ceo proces pripreme. Koliko je pekar odnosno poslastičar uložio ljubavi u jedan kroasan, s toliko ljubavi ćete Vi u njemu uživati. Ukoliko odaberete kroasan s čokoladnim punjenjem onda Vam možda baš pain au chocolat postane omiljeni francuski desert.

Koji francuski desert Vi birate?

Odlazak u Pariz bi bio idealna opcija za isprobavanje svih navedenih delicija, ali nam nažalost nije toliko lako dostupna. Sreća pa su francuski deserti popularni širom planete, pa se nemojte iznenaditi ako nabasate na njih čak i na nekom drugom kontinentu. Do tad, pretražite lokalne poslastičarnice, odaberite željeni slatkiš i uživajte u njemu uz čašu dobro rashlađenog francuskog rozea kao što je Victorie L’Audacieuse. Nadamo se das mo Vam bar malo približili svet francuskih slatkih delicija, kao i da ćete u njima rado uživati čim Vam se ukaže prilika.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?