Da li volite italijansku kuhinju?

Da li volite italijansku kuhinju?

Italija nam je, za razliku od Kine ili Meksika, blizu, pa smo tokom proteklih vekova mnoga jela, koja potiču iz Italije, prisvojili, izmenili, i prilagodili svom ukusu. Međutim, kao i ostale spomenute svetske kuhinje, italijanska kuhinja ima svoje prepoznatljive specijalitete, autentične začine, tradicionalne načine pripreme jela, i nešto što retko ko može imitirati – italijanski šarm. Uticaj italijanskog kulinarstva je evidentan i lako primetan, naročito u Americi gde su italijanski emigranti vladali pojedinim gradskim četvrtima, dok su njihove supruge, bake, i rođake, spremale „domaćinska“ jela. Danas su italijanska jela izuzetno cenjena u svetu ugostiteljstva, i to sa pravim razlogom. Niko ne sprema pastu tako dobro kao Italijani. Bez obzira da li njihova jela konzumirate svakodnevno, ili samo ponekad, koji je Vaš odgovor na pitanje - da li volite italijansku kuhinju?

Najpoznatiji italijanski specijaliteti

Najpoznatiji italijanski specijaliteti

Verovatno Vam prvo na pamet padaju pica ili špagete. Pravi ljubitelji pice će Vam potvrditi da se najbolja pica jede u Italiji, a većina njih će glasati za Napulj, mesto gde je pica i nastala. Napuljski majstori imaju tačno propisane sastojke i metod pravljenja pice, a sva ta pravila garantuju vrhunski, ali i konstantan kvalitet. Testo se pravi ručno, od posebnog tipa brašna, kom se dodaju mineralna voda i morska so. Ima i propisane dimenzije, kao što su maksimalan prečnik i debljina testa na sredini. Što se sastojaka tiče, svi sastojci se koriste u svom svežem obliku, i uglavnom su lokalnog uzgoja. Jednom kad probate napuljsku picu shvatićete zašto je baš ona odabrana kao najbolja na svetu, od strane vrhunskih stručnjaka.

 

Da li volite italijansku kuhinju

Ako više volite pastu, onda možda pre birate špagete umesto pice, ali što se špageta tiče, oko njihovog porekla se i dalje vodi polemika – neki stručnjaci tvrde da su stigle sa arapskog poluostrva, dok neki tvrde da im je poreklo daleka Azija, a da ih je u Evropu doneo niko drugi nego Marko Polo. Čak i ako je neka od tvrdnji istinita, špagete se i dan danas vezuju za Italiju. Dok traje rasprava o pravom poreklu špageta, jedno je sigurno – njoke su autentično italijanske! Prave se od brašna, jaja, i neizbežnog krompira. Toj osnovi se dodaju različiti prelivi i sosevi. Zahvaljujući svom obliku i rebrastoj strukturi njoke su sočne i bogatih aroma. Ukoliko niste sigurni kako da ih pripremite na adekvatan način, ispratite naše savete kako skuvati savršene njoke. Još jedno od tipičnih italijanskih jela od testenine je planetarno popularna, i Garfildu omiljena, lazanja. Lazanja se prepoznaje po listovima testenine između kojih se nalazi preliv po izboru, najčešće je u pitanju sos od paradajza sa mlevenim mesom, ali postoje i povrtne verzije ovog italijanskog specijaliteta.

Slatke delicije iz Italije

 

Pored čuvenog italijanskog slatkog trija – panettone, panna cotta, i gelato, ne smemo zaboraviti idealnu poslaticu za ljubitelje arome kafe, a to je izvrsni tiramisu. Tiramisu je idealan spoj keksa (najčešće piškota), kafe, i maskarpone sira. Panetone je tradicionalni italijanski kolač koji se sprema za praznike, a ukoliko nemate vremena za njegov specifičan proces pravljenja, danas panetone možete kupiti već pripremljen i tako sebi prištiti brži, a podjednako kvalitetan užitak. Ako više volite kremaste kolače, onda je panakota kao stvorena za Vas. Uz blag i prijatan ukus slatke pavlake, kao balans, dodaje se voće, i to najčešće bobičasto voće kao što su maline. Prilikom posete Italiji potrudite se da imate na umu jasnu razliku između tipičnog sladoleda i italijanskog đelata, u suprotnom, možda odaberete neadekvatnu poslasticu. Đelato je kremastiji, nije smrznut u tolikoj meri, i ima manji procenat mleka.

 

Da li volite italijansku kuhinju?

Koja je Vaša kulinarska asocijacija kada se spomene Italija?

Iako je Italija mnogo više od svoje karakteristične kuhinje, retko ko se iz posete Italiji vrati bez bar jednog utiska o nekom probanom pecivu iz lokalne pekare, sladoledu od limuna sa Sicilije, ili porciji špageta. Možda nismo u prilici da toliko često uživamo u italijanskim specijalitetima baš na licu mesta, ali zahvaljujući fenomenalnom ukusu deo italijanske kuhinje je našao put do uživalaca širom planete. Mala je verovatnoća da nikad niste ili ne želite da probate picu, špagete, ili neki od navedenih slatkih delikatesa. Koji od gastronomskih italijanskih užitaka najviše volite da spremate? Čak i ukoliko ne volite ulogu kuvara, verujemo da je neki od italijanskih specijaliteta visoko na listi Vaših omiljenih jela.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?