Da li je i Vas zahvatila novogodišnja groznica?

Da li je i Vas zahvatila novogodišnja groznica?

Poslednjih par godina u prodavnicama širom naše države se mogu pronaći Advent kalendari najrazličitijih brendova. Iako smo donekle upućeni u sam koncept, retko ko od nas zna istoriju ovih kalendara. Sam naziv potiče od latinske reči adventus koja znači dolazak, nešto što pristiže. Kreirani su upravo sa ovom mišlju, da ulepšaju period iščekivanja Božića. Svaki od 24 dana pred Božić ima svoj poklončić, a sam period adventa je krunisan krajnjom proslavom – Božićem. Nezavisno od činjenice da li volite ili ne volite novogodišnje praznike, i euforiju koja ih prati, poklončić na dan je primamljiva ideja i za one manje euforične od nas. Da li je i Vas zahvatila novogodišnja groznica?

 

Kako su nastali Advent kalendari?

Svaka tradicija ima svoj početak. Sam nastanak ove vrste kalendara je vezan za Nemačku i 19. vek. Jedna od teorija je da je prvi Advent kalendar nastao zahvaljujući brižnoj majci. Naime, majka Gerharda Langa je na parče kartona pričvrstila 24 kolačića koji su bili namenjeni Gerhardu za pretprazničnu sezonu. Drugi potencijalni izumitelj Advent kalendara je austrijski protestant koji je 1902. godine prodavao ove kalendare u okviru asortimana svoje knjižare.

Gerhard je zapamtio majčinu ideju i 1908. je zajedno sa svojim poslovnim partnerom Rajholdom napravio prvi Advent kalendar. Međutim, ovaj kalendar je iza svakog broja umesto slatkiša krio sličicu. Nakon bankrota njihovog biznisa, koncept Advent kalendara je zaživeo zahvaljujući štampariji Svetog Johanisa koja je sa mnogim drugima kompanijama usvojila Advent kalendar kao deo praznične tradicije. S tim što su, ovaj put, umesto slatkiša i sličica, iza brojeva bili skriveni delovi tekstova iz Biblije.

Ovi kalendari su bili zabranjeni tokom Drugog svetskog rata, ali su već 1946. godine prevazišli Nemačku i njene granice. Štampanje ovih kalendara, koji su u sebi sadržali snežne praznične scene i motive, je postao neizbežan deo tradicije u mnogim državama. Danas su rasprostranjeni širom sveta.

 

Šta sve sadrži jedan aktuelni Advent kalendar?

Danas možete pronaći Advent kalendare u svim cenovnim rangovima. Nezavisno od cene, obuhvataju širok dijapazon proizvoda. Među ženskom populacijom su aktuelni Advent kalendari sa proizvodima za negu kože, kose, ili šminkom. Dok oba pola, bez obzira na uzrast, uživaju u onim jestivim kalendarima. Čak i luksuzni brendovi kao što su Dior ili Šanel svojim vernim mušterijama nude ovu vrstu kalendara.

Čokolada je, kao neizostavan deo, prvi put uvedena kasnih pedesetih godina prošlog veka, ali ovi kalendari nisu odmah dosegli popularnost koju uživaju danas. Engleski Cadbury je imao više pokušaja, i tek je devedesetih godina prošlog veka čokolada postala zvezda Advent kalendara.

Pored čokolade i kuvanog vina, zimsku sezonu ne možemo zamisliti ni bez čaja! Ukoliko volite praznike, ali i ritualno ispijanje ovog dragocenog napitka u popodnevnim časovima, pred Vama je spoj navedena dva užitka – Ahmad Advent kalendar! Prelepo dizajnirana kutija novogodišnjih motiva u sebi krije 24 kesice čaja. Obuhvaćeni su najprodavaniji Ahmad ukusi, klasici, ali i čajevi egzotičnog ukusa. Da Vam ne bismo pokvarili iznenađenje, nećemo otkriti spisak ukusa, ali možete biti sigurni da će ovom selekcijom biti zadovoljni i oni najprobirljiviji.

 

Da li ste odabrali neki od kalendara za sebe?

Nastali su kao obeležavanje 24 dana do Božića, ali na samom potrošaču je da odluči koja 24 dana zime će sebi ulepšati (naravno, ukoliko imate dovoljno jaku snagu volje da se suzdržite od otvaranja celokupnog kalendara odjednom). Tržište danas je puno raznih varijanti, i sigurno ćete pronaći nešto što odgovara Vašim afinitetima. Ukoliko ste kreativni, možete sami kreirati Advent kalendar za Vama dragu osobu, kombinujući proizvode koje ona voli. Kraj godine je, po nepisanom pravilu, doba kada svodimo račune, sabiramo utiske i proveravamo šta smo sve postigli tokom tekuće godine. Ako smo zadovoljni učinkom – nagrada sledi za uložen trud, ako, pak, nismo postigli sve planirano – nagrada je tu kao uteha i znak validacije. Kako Vam zvuči validacija koja traje 24 dana? Da li je i Vas zahvatila novogodišnja groznica?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?