OKSIDATIVNI STRES I JONIZOVANA ALKALNA VODA

Ljudsko telo sačinjava nekoliko milijardi ćelija, a u svakoj od njih se nalaze milioni molekula koji ćeliju grade. Molekuli su grupe atoma koji su međusobno povezani vezama između elektrona.  Kada se desi da se elektronske veze raskinu, stabilni molekuli se raspadaju na manje i mnogo nestabilnije molekule koje zovemo slobodni radikali.Slobodni radikali nastoje da nadoknade gubitak elektrona tako što ga ’kradu’ od drugih molekula koji se nalaze u blizini. Slobodni radikali se ponašaju kao pljačkaši koji kradu od drugih molekula da bi zadovoljili svoju potrebu za energijom. Kada se to desi, molekul koji je izgubio elektron postaje nestabilan (postaje slobodan radikal) i kreće u lov na elektrone susednih molekula. Na taj način, pokreće se lančana reakcija kojom nastaje sve više i više slobodnih radikala koji oštećuju do tada stabilne molekule.Lančana reakcija dovodi do nepopravljivih oštećenja same ćelije i ona se razboljeva i/ili umire.Ukoliko slobodni radikali napadnu ćelijsku DNK, dolazi do trajne promene strukture, što za posledicu može imati i genetsku mutaciju.

Drugim rečima, slobodni radikali kradu elektrone zdravim ćelijama i zbog toga zdrave ćelije postaju bolesne, što neminovno dovodi do oštećenja i propadanja tkiva i telesnih organa.

Pojam slobodni radikali dovodi se u vezu sa kiseonikom jer molekuli kiseonika, kojima nedostaje jedan elektron, zapravo su najčešći oblik slobodnih radikala u našem telu.

Oksidacija je destruktivan proces u kome organske i neorganske materije menjaju svoj sastav i gube svoja funkcionalna svojstva. Lančana reakcija, u kojoj sve više slobodnih radikala oštećuje organizam, naziva  se oksidacija, a nekontrolisana oksidacija dovodi do onoga što nazivamo OKSIDATIVNI STRES.

 Simptomi Oksidativnog Stresa

  • Ubrzano starenje , nervoza, gubitak energije  , umor , malaksalost, ubrzano zamaranje i bezvoljnost, gubitak motivacije, nesanica i ubrzan rad srca, oscilacije krvnog pritiska

Oksidativni stres nas napada svakoga dana i svakog trenutka.

Simptomi oksidativng stresa su prvi znak mnogih bolesti.

Oksidativni stres ne utiče samo na ubrzanje starenja, već i na nastanak brojnih veoma ozbiljnih oboljenja:

  • Zapaljenska oboljenja, Dijabetes, Reumatoidni artritis, Kožna oboljenja, Infektivna oboljenja, Kardiovaskularne bolesti, Neurodegenerativne bolesti, Fibroza .Karcinom

Koji su uzroci Okisdativnog Stresa?

Slobodni radikali nastaju spontano u našem telu kao posledica normalnih metaboličkih procesa.

Međutim, i drugi činioci kao što su emotivni stres, loša ishrana, fizička neaktivnost, ali i izlaganje ekstremnim fizičkim naporima, loš i isprekidan san, izloženost radijaciji i zagađenju, trovanje teškim metalima, UV zračenje, alkohol i pušenje, slabe prirodnu antioksidativnu sposobnost našeg organizma i zbog toga značajno pospešuju stvaranje slobodnih radikala u našem telu i samim tim pospešuju propadanje telesnih ćelija i telesnih organa.

Kako se boriti protiv Oksidativnog Stresa?

Mada je izuzetno teško ili čak nemoguće izbeći njegove uzroke, protiv oksidativnog stresa se možemo boriti promenom životnih navika.

 ANTIOKSIDANTI

Ishrana bogata antioksidantima smanjuje negativni uticaj oksidativnog stresa.  

Antioksidanti su molekuli koji dajući jedan elektron stabilizuju slobodne radikale, ali pritom sami ne postaju nestabilni.   Ima ih u našem telu, ali ih možemo uneti i preko hrane i pića.

Najčešći ishranom uneseni antioksidanti su vitamin E i vitamin C. Ono što voće, povrće i biljna ulja čini zdravim jeste upravo njihovo antioksidativno dejstvo.

SVAKA POMOĆ JE DOBRODOŠLA U BORBI PROTIV OKSIDATIVNOG STRESA.

Molekuli jonizovane alkalne vode imaju  izrazito antioksidativno dejstvo jer privlače i neutrališu slobodne radikale u njihovom rušilačkom pohodu.

U Japanu, jonizovana alkalna voda se tradicionalno koristi kao najbolje sredstvo protiv mamurluka.

Svako oboljenje i svaki znak bolesti su nepoželjni i razlog za zabrinutost.

Nasuprot tome, ne postoji takva stvar kao što je višak zdravlja.

Bez obzira koliko vodili računa o vašem zdravlju, antioksidatvna svojstva jonizovane alkalne vode samo će ojačati vašu odbranu od slobodnih radikala.